Dýně – královny podzimu vévodí obchodům

Není dýně jako dýně. Každá je jiná, ale jedno mají společné - jsou to výživové hvězdy! Obsahují alfa a beta karoteny, známé jako vysoce antioxidační a protizánětlivé látky, vitamín C a E, draslík, hořčík a kyselinu pantotenovou, tedy vitamín B5.

Dýně lze navíc všestranně využít v kuchyni ke slaným i sladkým pokrmům. V obchodech BILLA probíhá dýňová sezóna a vybírat můžete z několika druhů dýní a jejich příbuzných patisonů.

Máte chuť na sladký dýňový pokrm? Poté sáhněte po lehce aromatické a svůdně sladké dýni máslové. Vnitřek této dýně má nádherně oranžovou barvu a obsahuje minimální množství semínek, která snadno vydlabete lžící. Hodí se na přípravu sladkých pokrmů, koláčů, marmelády či chutney.

Dýně špagetová

má charakteristickou vláknitou dužinu, která s přibývající zralostí vytváří špagetovitá vlákna. Lze ji využít, jak název napovídá, jako špagety, které jsou ovšem mnohem zdravější než ty těstovinové, a také netradičně ochutí polévku, když vlákna použijete místo nudlí.

Dýně hokaido má prý přímo zázračné léčivé účinky! Díky jemné, sladké, lehce ořechové chuti z ní připravíte celou řadu delikátní pokrmů. Od krémových polévek, omáček, marmelád, buchet a nádivek až po samostatné grilované pokrmy. Použít ji můžete jako chutnou zdravou přílohu či jako přísadu zapékaných jídel či rizota. Limitovat Vás může pouze Vaše fantazie.

V obchodech naleznete také dýni muškátovou, která má pevnější strukturu než třeba dýně máslová. Využít ji můžeme nejen na polévku, ale také na kompoty nebo do orientálních jídel a vhodná je i jako příloha k masu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.