Tajemství zdravých kloubů

Mnoho lidí si libuje v horské turistice, a to bez újmy na zdraví. Mnoho lidí nikdy nezažije, jak mučivé jsou projevy artritidy, … Ale najde se člověk, kterého klouby nikdy, byť přechodně, nezabolely? Chronické bolesti kloubů patří k nejčastějším potížím, s nimiž za námi klienti do detoxikačních poraden přicházejí.

Podle anatomické definice je kloub pohyblivé spojení dvou nebo více kostí. Klouby zajišťují možnost pohybu. Některé klouby jsou velmi pohyblivé a jsou připraveny na každodenní dlouhotrvající pohyby, jako například kloub kolenní. Některé spojení kostí je naopak téměř nepohyblivé,

třeba švy mezi jednotlivými kostmi lebky. I v tomto případě je však pro zdravé fungování mozku a lidské psychiky nutné, aby tyto lebeční švy umožňovaly mikro-pohyby jednotlivých lebečních kostí mezi sebou.

Již podle chůze lze letmo odhadnout povahu či momentální psychické rozpoložení člověka. Sebejistý člověk si bude vykračovat jinak než člověk ustrašený, sužovaný celou řadou vnitřních obav. Kroky suveréna budou odlišné od sklíčené a málo dynamické chůze posmutnělé ženy. Psychosomatické stavy člověka se výrazně promítají do pohybových modelů, které si z velké míry v sobě nosíme už od dětství a které jsme často okoukali a „okopírovali“ od rodičů či jiných bezprostředně přítomných autorit.

Když jsem byl před třemi lety poprvé na Srí Lance, nemohl jsem si nevšimnout vzpřímené a ladné chůze obyčejných, snědých, spoře oděných domorodých Sinhálců. Z jejich chůze nebylo cítit žádné napětí a stres. Kráčeli volně a bezstarostně, snad proto, že si byli dobře vědomi toho, že jsou přesně tam, kde mají být – na svém rajském ostrově, tady a teď. Jejich ladná chůze by se bez nadsázky dala přirovnat k chůzi gazely. I když šli pomalu, jejich tělo bylo stále plné živoucí energie a pohyb jakoby se ani na chvilku nezastavil.

Tenkrát jsem na Srí Lance potkal výborného přítele, jogína Chanaku Rukshana, který mi pootevřel bránu do světa jógy. Udělal to zcela přirozeně, myslí člověka z orientu, nezkaženou západním systémem hodnot. Od něj jsem se naučil o józe nejvíc. Vzpomínám, jak mě první rok učil chodit. Zní to legračně, že? Bez této zkušenosti bych však těžko odhalil další neuvěřitelné možnosti, které jóga nabízí. Chanaku Rukshana mě učil chodit po písku, přesně podle vzoru buddhistických mnichů. Kouzlo spočívalo v tom chodit pomaličku, každý krok procítit a docílit tak pohybu bez trhaných fází a zastavení. Uvědomil jsem si, jak je pro mě těžké udržet rovnováhu při pomalém pohybu. Tuto chůzi, která se také řadí ke cvičením kundalini jógy, jsem trénoval téměř rok. Celý jeden rok mi trvalo, než se má chůze alespoň částečně přiblížila představenému ideálu. Není divu. My lidé žijící v západním světě neustále někam pospícháme, protože si myslíme, že pořád něco MUSÍME…

Psychika a pocity se na podvědomé úrovni bezprostředně promítají do pohybů a do jednotlivých kloubů. Pokud člověk své klouby zatěžuje nesprávným způsobem a v nesprávných úhlech, než je ideální, nutně musí časem dojít k jejich únavě a opotřebování, v krajním případě dokonce k poškození. Tkáně, které jsou oslabeny a namáhány, se dají v organismu obecně považovat za odpadiště toxických látek z životního prostředí. Stávají se také snadným útočištěm infekcí po akutně prodělaných onemocněních. Infekce se totiž nesmírně ráda usazuje v organismu v podobě infekčního ložiska a onemocnění se dostává do obávané chronické fáze. A zde se právě klouby, coby „dočasné úložiště odpadu“, jeví jako ideální místo, kam organismus uloží to, co nestačil zpracovat. Nervová zakončení kloubu a čidla napětí jsou drážděna a kloub začíná bolet.

Zákeřné toxiny, které páchají více škody, než si dokážeme představit, lze však z kloubu postupně vyčistit. Úlevu začne pociťovat kloub, ale také lidská psychika, na níž lze dále pracovat. Na očistu kloubů použijeme například preparát Joalis JointHelp.

Podle čínské medicíny patří každý orgán na periferii k nějakému vnitřnímu orgánu, s nímž má určitou souvislost. Tyto souvislosti vyučujeme na našich seminářích pořádaných firmou Economy Class Company s.r.o.. Klouby jako celek spadají pod ledviny. Čištěním ledvin tak prokazujeme našim kloubům nesmírnou službu. K očistě ledvin se hodí preparát Joalis UrinoHelp.

Klouby se řadí i k dalším orgánům:

Kolena = ledviny, ledviny
Kyčle = ledviny, játra
Hrudní páteř = ledviny, slezina
Ramena = ledviny, plíce

To znamená, že je třeba pečovat i o další orgány, které s klouby souvisejí. I zde platí, jako v případě všech částí lidského těla, že mnohé potíže, jako je například bolest kloubů, souvisejí se stavem naší psychiky, s naší emocionalitou. Nejen zima se nám může „vrazit do kloubů“. Stres a emoční nerovnováha to dokáží také – a počínají si vskutku bravurně.

Napsal Ing.Vladimír Jelínek

(PR)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.