Při výběru doplňků stravy je nutné být obezřetný

Přes průběžné zveřejňování na portálu Potraviny na pranýři Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opakovaně zjišťuje závažné formy falšování doplňků stravy.

Až osminásobně nižší množství účinné látky v kapslích oproti informaci na obalu prokázaly laboratorní rozbory SZPI u doplňků stravy, které inspekce odebrala v kamenných prodejnách a na internetu. Prodejci a výrobci se tak dopouští klamání spotřebitele, který dostává produkt s významně nižším obsahem účinné látky, než jaký legitimně očekává. Aktuálně SZPI zjistila v tržní síti následující nevyhovující doplňky stravy:

1. Green Coffee Bean, zelená káva v balení 30 tablet, označení data minimální trvanlivosti: 10/2015. Na spotřebitelském balení je uvedeno: Obsahuje 400 mg přírodního kofeinu v 1 kapsli, laboratorní analýza SZPI ale prokázala přítomnost kofeinu maximálně v množství 46 mg v jedné kapsli, přítomnost účinné látky je tak více než 8x nižší oproti deklaraci na obalu. SZPI závadnou šarži doplňku stravy odebrala prostřednictvím internetového portálu Slevomat.cz, dovozcem výrobku pro Českou republiku je společnost GMR TECHNOLOGY s.r.o. z Opavy, výrobcem je dle průvodní dokumentace čínská společnost XIAN TIANXINGJIAN NATURAL BIO-PRODUCTS CO. LTD.

2. 3 in 1 joint komplex v balení 120 tablet, označení data minimální trvanlivosti: 12. 3. 2017. Na obalu doplňku stravy je uvedeno: Obsah v 1 tabletě: … Chondroitin sulfát – 150mg, laboratorní analýza SZPI však prokázala přítomnost předmětné látky maximálně v množství 78,46 mg v jedné kapsli, přítomnost účinné látky je tak přibližně poloviční oproti deklaraci na obalu. SZPI závadnou šarži odebrala v provozovně Pavel Trampota na Sousedské ulici v Plzni, z průvodní dokumentace vyplynulo, že dodavatelem produktu je Jiří Trampota, subjekt se sídlem v Plzni a výrobcem je společnost MEGA – PRO s.r.o. se sídlem v Praze.

3. Glukosamin chondroitin – speciální kombinace pro kloubní výživu, v balení 100 kapslí, označení data minimální trvanlivosti: 21. 8. 2015. Na obalu doplňku stravy je uvedeno: Obsah: 1 tobolka – Glukosamin sulfát – 600 mg a Obsah: 1 tobolka – Chondroitin sulfát – 150mg, laboratorní analýza SZPI ale prokázala přítomnost glukosamin sulfátu maximálně v množství 429,26mg v 1 tabletě a přítomnost chondroitin sulfátu maximálně v množství 129,83 mg v 1 tabletě. SZPI závadnou šarži odebrala v provozovně Pavel Trampota na Sousedské ulici v Plzni, z průvodní dokumentace vyplynulo, že dodavatelem produktu je Jiří Trampota, subjekt se sídlem v Plzni a výrobcem je společnost MEGA – PRO s.r.o. se sídlem v Praze.
Inspekce nařídila neprodleně stáhnout předmětné šarže doplňků stravy z tržní sítě a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení sankce.

Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.