Od září budou mít i vysavače energetické štítky

Evropská unie od 1. 9. 2014 zavádí povinnost označovat energetickými štítky mimo dalších domácích spotřebičů i vysavače. Co tato změna znamená pro výrobce a prodejce? A jaké možnosti z toho plynou pro zákazníky?

Dle nové legislativy EU budou muset být všechny vysavače vyrobené a distribuované po 1. 9. 2014 označeny energetickým štítkem. Zároveň bude ukončena výroba vysavačů s výkonem nad 1600 wattů. EU tímto nařízením sleduje především snížení spotřeby energií a kvalitnější informační servis pro zákazníky na všech evropských trzích.

„Změnu ve své podstatě vítáme a vzhledem k současným příkonům vysavačů se divím, že energetické štítky nepřišly již dříve. Spolu s označením ohledně energetické třídy se totiž zákazník dozví i reálnou účinnost vysavačů při úklidu pevných povrchů a koberců. Podotýkám, že tyto testy jsou nezávislé a prováděné v laboratořích schválených EU,“ říká ke štítkům marketingový ředitel společnosti Vorwerk, Vít Paulíček.

Konečné rozhodnutí vždy zůstane na zákazníkovi samotném, ale díky energetickým štítkům získá standardizovaný přehled nejen o spotřebě elektřiny, ale i o hluku a především o kvalitě úklidu s konkrétním přístrojem. Dalším milníkem bude druhá fáze, která proběhne v roce 2017 a bude znamenat další zpřísnění energetických limitů (spotřeba max. 900W) a zavedení tříd A+ až A+++.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.