Zarudlé oči signalizují, že něco není v pořádku

Oči někdy zarudly snad každému – dlouho si je mnul, spadlo mu tam smítko, zlomila se řasa. Jenomže začervenalé oči vůbec nemusí mít banální příčinu! Mohou být vážným signálem, že něco není v pořádku.

„Už s prvními drobnými nepříjemnými pocity, které se týkají očí, je vhodné vyhledat zdravotnické zařízení,“ doporučuje oční lékař MUDr. Petr Novák z Refrakčního centra Praha. Je známo, jak citlivě oči reagují na zakouřené prostředí, na prach, přehnanou fyzickou námahu, na chlorovanou vodu v bazénech, na ostré světlo, bílé sněžné pláně, třpytící se mořskou hladinu. Lékaři samozřejmě nejsou nadšeni, když vidí, že si pacientka zarudlé oči maluje – vždyť i kosmetické přípravky mohou být zdrojem nepohody očí, a nemusí přitom mít zrovna prošlou záruční lhůtu ani nemusí být nejlevnější.

Červenání očí způsobují též alergická zánětlivá onemocnění, jako je senná rýma nebo přecitlivělost vůči pylům a dalším látkám.

Velmi problematické mohou být kontaktní čočky, pokud si je koupíte někde na internetu a naordinujete si je sami, bez kontroly lékařem! Takto neodborně vybrané čočky mohou mít neodpovídající velikost, nesedí dobře a mohou vést k dráždění až poškození struktur, jako jsou rohovka nebo spojivka.
„Může se jednat o celý komplex problémů, které souvisejí s celkovým zdravotním stavem pacienta. Ale často také pomůže a správně vás nasměruje už jednoduché vyšetření oka a jeho okolí s orientačním vyšetřením zrakové ostrosti u praktického lékaře. Včasná návštěva u odborného očního lékaře vede k rychlé, ale zároveň správné diagnóze a k následnému správnému léčebnému postupu,“ uklidňuje MUDr. Novák.

Zarudlost obvykle vzniká rozšířením a překrvením kapilárních cévek spojivky. Tak se oko brání, odpovídá na podráždění nebo dokonce zánět, při němž je zarudnutí spojivky navíc provázeno hlenovitým nebo hnisavým výtokem.

Oční lékař má možnost provést také vitální barvení spojivky a rohovky, které odhalí „syndrom suchého oka“, čili poškozená oschlá místa spojivky či rohovky. Lze také vyšetřit kvalitu a kvantitu slz – i na to existuje speciální test. Pokud bývají oči pouze unavené anebo jsou vystaveny prašnému prostředí, můžeme jim pomoci i pravidelným intenzivním kapáním preparátů, stabilizujících slzný film. Ten chrání nejen před cizorodými tělísky rohovku – vrchní průhlednou vrstvičku oka, zásadně důležitou pro kvalitní vidění. Suchý vzduch ve vytápěných místnostech, dlouhodobé zírání do počítačů, ale i mrazivé prostředí venku si obvykle ani neuvědomujeme. Právě takové vlivy však oko poškozují, a i v těchto případech je kapání slzného filmu nanejvýš vhodné.
„Některé stavy pacienta však již vyžadují speciální oční péči, jako například biomikroskopické či ultrasonické vyšetření očních struktur, nebo změření nitroočního tlaku, jež je důležité pro zjištění zeleného zákalu. Obecně lze konstatovat, že zarudnutí očí může být i známkou velmi závažných chorob oka, jako jsou nitrooční záněty, nádory apod., a proto by déle trvající potíže měly vždy včas dovést pacienta k odborníkovi. Jindy je nutné doplnit další speciální vyšetření, včetně důkladného rozboru refrakce. Chybně nastavená brýlová korekce totiž může být také jednou z příčin chronického nezánětlivého dráždění očí. Správná korekce naopak mnohdy na první pohled neřešitelný problém vyřeší,“ vysvětluje MUDr. Petr Novák.

Neopomene dodat, že začervenalým očím u dětí by měli rodiče věnovat obzvlášť velkou pozornost a okamžitě svého potomka odvést k lékaři. Zrak je opravdu z nejvzácnějších a nenahraditelných majetků, a tak nelze jen tak odbýt ani červená bělma. Proto oftalmologové berou v úvahu i celkový zdravotní stav při každém vyšetření červeného oka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.