Vloupání do bytů o desetinu přibylo, rodinných domů bylo naopak vykradeno méně

Aktualizované policejní statistiky poukazují na obrat v dosavadním trendu vloupání do domů a bytů. Poprvé od začátku roku totiž meziročně stoupl počet vykradených bytů – a to konkrétně o 10,5 %. V případě rodinných domů je situace lepší než v loňském roce, výraznější nárůst hlásí pouze 4 kraje ze 14. 

Od začátku roku bylo celorepublikově nahlášeno již 1303 vloupání do bytů a 2004 vloupání do rodinných domů. Dubnová data, která Policie České republiky nově zveřejnila, se na tomto množství podílí 357 hlášenými vloupáními v případě bytů a 448 vloupáními u rodinných domů. Ve srovnání s loňským kritickým rokem došlo v dubnu k meziročnímu nárůstu celkového počtu vloupání do bytů o 10,5 %, v případě rodinných domů naopak došlo k poklesu o 17 %. Situace se však výrazně liší kraj od kraje.
V celoročním srovnání pak situace vypadá pozitivněji – v roce 2014 bylo zatím celkem vykradeno o 12,1 % méně bytů a 15,3 % méně rodinných domů než za stejné období vloni.

V otázce šance na vloupání v přepočtu na obyvatele se situace příliš nezměnila. Tradičně nejvyšší byla v dubnu ve Středočeském kraji (1:8600), který následuje Praha (1:6100) a Liberecký kraj (1:13 690). Nad průměrem se ocitá ještě Plzeňský kraj (1:14 290). Nejklidněji bylo naopak v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji.

Škody na majetku majitelů domů a bytů v dubnu dosáhly hranice 34,7 milionů korun – tedy o necelý půlmilion více než předchozí měsíc. Průměrná škoda na objekt se zvýšila na 40 297 Kč v případě bytu a 45 308 v případě rodinných domů.

Není bez zajímavosti, že největší průměrnou škodu při vloupání do bytů způsobili v dubnu zloději v Jihočeském kraji, a to ve výši 112 111 Kč. U rodinných domů byla největší průměrná škoda v Karlovarském kraji, a to dokonce 248 800 Kč.

Češi zlodějům sami pomáhají
Před podceněním zlodějských vlivů varují i výrobci zabezpečovacích mechanismů. Podle nich je evidentní, že Češi starost o zabezpečení zanedbávají. Potvrzuje to i nedávno zveřejněný interní průzkum společností TOKOZ, která hodnotila, jakým způsobem jsou české objekty zabezpečeny.

Z výsledků vyplynulo, že více než 80 % tuzemských dveří dokáže překonat příležitostný zloděj do tří minut s použitím jednoduchého nářadí. Situace není lepší ani v případě bytových domů – celých 59 % vchodů je totiž chráněno zámkem nejvýše druhé bezpečnostní třídy a bezpečnostní dveře má nainstalováno jen asi 13 % bytových domů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.