Lidské oko potřebuje živiny

Látky získané z potravy často k dobrému vidění nestačí. Až 25 % vitaminů a minerálů, které člověk přijme z potravy, je určeno pouze pro zrakový systém. Zejména v pozdějším věku ale ztrácí lidský organismus schopnost potřebné látky z potravy vstřebávat. Pro správnou funkci zraku je proto vhodné některé živiny doplňovat.

Češi vyvinuli unikátní přípravek – potravní doplněk „Gemioptal TOP Q“, jehož složky jsou nezbytné pro správnou funkci oka. „Onemocnění sítnice patří k těm nejzávažnějším a mohou vést až k oslepnutí. Proto je vhodné o sítnici správně pečovat vhodnými doplňky na bázi zejména luteinu, zeaxantinu, omega-3 mastných kyselin a zinku,“ doporučil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Lutein a zeaxantin jsou stavební prvky makulárního pigmentu sítnice, která je jednou z nejdůležitějších částí lidského oka. Lidské oko využívá makulární pigment pro absorpci modrého světla. Právě modrá část světelného spektra je pro sítnici zvlášť nebezpečná a může ji poškodit. „Makulární pigment funguje podobně jako ochranný filtr a chrání tak citlivou buněčnou strukturu před oxidačními změnami. Vysoká koncentrace těchto látek v oku však s přibývajícím věkem klesá, a proto je nezbytné je pravidelně doplňovat,“ řekl Pavel Čejka, primář zlínského sítnicového centra.
Obě tyto látky obsahuje například obilí, ovoce a zelenina nebo vaječný žloutek. S přibývajícím věkem ale slábne schopnost tyto látky z běžné stravy vstřebávat. „Složení stravy běžného člověka však potřebám oka vyhovuje jen zřídkakdy. Navíc množství luteinu a zeaxantinu v sítnici začíná přirozeně výrazněji ubývat ve věku kolem 50 let. Ohroženou skupinu představují také kuřáci, kteří potřebují větší množství látek s antioxidačními účinky a tím pádem i více luteinu a zeaxantinu. Právě proto je pro zdraví očí důležité dlouhodobě a pravidelně užívat vhodné doplňky stravy,“ upozornil Pavel Stodůlka.

Velmi důležitou složkou, kterou přípravek Gemioptal TOP Q obsahuje, jsou omega-3 mastné kyseliny a její složky DHA a EPA. Zejména složka DHA je důležitá pro správnou funkci oka. „DHA je důležitou stavební částí oční sítnice. Přítomnost této kyseliny je nutná ke kvalitnímu vidění. Nízké hodnoty DHA jsou spojovány s diabetickou retinopatií, věkem podmíněnou makulární degenerací a se syndromem suchého oka,“ uvedl Pavel Čejka. Přípravek Gemioptal TOP Q obsahuje v jedné tabletě 250 miligramů DHA, což je minimální denní dávka důležitá pro správnou funkci zraku.
Pro správné fungování enzymů v oku je podstatný zinek. Proto je důležité konzumovat potraviny bohaté na tento minerál. Mezi ty patří například játra, vajíčka, mléko, dýňová semínka, ústřice nebo pštrosí maso. Příliš velký přísun zinku však může očím škodit. „Doplňovat látky prospěšné správné funkci zraku je vhodné prostřednictvím doplňků stravy. Přípravek Gemioptal TOP Q představuje vyváženou kombinaci důležitých látek pro zdravou funkci oka. Zároveň se k výrobě doplňku používá výrazně vhodnější a dražší krystalický lutein, který tělo dokáže efektivněji vstřebat. Jedna kapsle denně stačí k tomu, aby byly dodrženy minimální dávky látek na den,“ popsal nový přípravek Pavel Stodůlka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.