Dovolená v cizině: důvody, proč nespoléhat jen na veřejné zdravotní pojištění

Chystáte se na zahraniční dovolenou? Pak nezapomeňte na odpovídající cestovní pojištění. V opačném případě riskujete, že můžete platit až milionové léčebné výlohy, pokud se vám na cestách přihodí vážný úraz spojený se zásahem lékařů nebo záchranářů.

Riskujete také vysoké doplatky za důležité léky, nemluvě o nákladech za hospitalizaci nebo možný převoz do vlasti. „Mnozí lidé spoléhají jen na Evropský průkaz zdravotního pojištění, což je velmi riskantní. Doplatky se mohou vyšplhat až na miliony korun. Když uvážíme, že týdenní cestovní pojištění vyjde na několik set korun, jde o zanedbatelnou investici,

která umí vyřešit opravdu závažné problémy,“ říká Josef Moravec, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.

Tisícové částky za nákup léků i omezený rozsah zdravotní péče

Evropský průkaz zdravotního pojištění má i další limity. „Pokud se vám na dovolené stane úraz, můžete sice uplatnit nárok na základní zdravotní péči, ale pouze ve zdravotnických zařízeních, která jsou financována z veřejných zdrojů. Nikdy nemáte jistotu, že se v lokalitě, kde trávíte dovolenou, takové zařízení nachází. Úrazy bývají navíc často spojeny s nákupem léků na předpis, za které můžete v zemích Evropské unie zbytečně doplácet až několika tisícové částky,“ upozorňuje Josef Moravec.

Účinná ochrana dítěte před riziky úrazu v cizině

Plánujete dovolenou v zahraničí, na kterou vezmete i dítě? „Cestovní pojištění dětí je nezbytností a zodpovědní rodiče a prarodiče dopředu počítají s tím, že pobyt na dovolené dává dětem mnoho příležitostí k nejrůznějším úrazům. K úrazu může dojít při koupání v moři, například když dítě omylem stoupne na ježka, při pádu během cyklovýletu, hraní na hřišti, pořádně dokáže potrápit také bolavý zub. Rozsah pojistných rizik při pojištění dětí je stejný, jako by si cestovní pojištění sjednával dospělý,“ říká produktová ředitelka Slavia pojišťovny Lucie Ponertová.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.