S jarem se probudila příroda – i klíšťata

Sezona klíšťat začíná s teplejším počasím už v polovině března a trvá až do listopadu. O jejich nebezpečí pro člověka či správném vyndávání koluje mnoho mýtů. Nejlepší rada zní – radši klíště vůbec nechytit, a pokud ano, vědět, jak s ním správně „zatočit“.

Domovem klíšťat jsou vysoké trávy a křoví. Proto je třeba být obezřetný nejen při turistice, ale i při pikniku, sportu nebo procházce parkem. Nevyskytují se jenom v nížinách, můžete se s nimi setkat i v horských oblastech, tedy po celé České republice. Mezi rizikové oblasti patří: jižní Čechy, podhůří Šumavy, okolí Prahy, Bruntálu a Brna, Plzeňsko, Opavsko a Podyjí.
Dospělá klíšťata se ukrývají v trávě nebo na nízkých keřících, kde uchycena za zadní nohy čekají na procházejícího člověka či zvíře. Jakmile se člověk klíštěte dotkne, to se reflexivně přichytí a zakotví v kůži.
Klíště obecné není jen hmyz sající krev, ale může také přenášet nebezpečné nemoci – lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu, tedy zánět mozku.


Mezi počáteční příznaky lymské boreliózy patří zvýšená teplota, bolest hlavy, únava, bolest svalů či kloubů a charakteristická kruhovitá vyrážka. Pokud je nemoc zachycena v ranním stádiu, dá se léčit antibiotiky.
Nebezpečnější je klíšťová encefalitida, protože napadá mozek a mozkové blány. Může mít těžký průběh, spojený s prudkými bolestmi hlavy, vysokými horečkami, dezorientací nebo poruchami motorické koordinace. Toto onemocnění může zanechat trvalé následky.

Ochrana před klíšťaty
Proti klíšťové encefalitidě se můžeme nechat očkovat, ne však proti lymské borelióze. Při pobytu v přírodě bychom se proto měli vždy chránit vhodným oblečením – pevnou obuví a dlouhými kalhotami, ideálně i s gumou přes kotník – a používat kvalitní repelenty. Vybírejte ty s dlouhodobým účinkem a nezapomínejte je aplikovat na kůži i oblečení.

Jak správně odstranit klíště
Není třeba dát na pověry o pomalém točení klíštěte proti směru hodinových ručiček nebo udušení olejem. Při točení totiž můžete nechtěně odtrhnout hlavičku od těla, a tím zkomplikovat jeho úplné odstranění. Když se vám to nepodaří, hrozí totiž zvýšené riziko nákazy.
Správné řešení bývá většinou to nejjednodušší. Klíště vytáhněte pinzetou, kterou ho uchopíte co nejblíže kůži a kývavými pohyby pomalu vytáhnete. Ranku po vytažení klíštěte ihned vydezinfikujte. Nezapomeňte se vytaženého klíštěte zbavit.

Repelenty pro každou situaci

Výrobky Repelent Predator jsou testovány přímo v terénu a to, že fungují naprosto spolehlivě, potvrdily testy ze záplavových oblastí lužních lesů, rodišti milionů komárů a klíšťat. Byly vyvinuty pro ničím nerušený pobyt v přírodě i v extrémních podmínkách. Formule Repelent Predátor MAXX plus se doporučuje k ochraně před hmyzem v tropických oblastech.

Repelent Predator je sprej v praktickém obalu, který snadno umístíte třeba do kapsy. Je možné ho aplikovat na pokožku i oděv s dlouhotrvajícím účinkem až 5 hodin. Dokáže spolehlivě odpudit komáry i klíšťata a tak vás ochránit před nebezpečnými nákazami. Příjemně voní, je šetrný k pokožce a vhodný pro děti už od 2 let.

Silnější je Repelent Predator Forte se zvýšeným obsahem účinných látek, který dokáže parazity odpuzovat po dobu celých 6 hodin.
Pro dlouhodobý pobyt v přírodě s extrémním výskytem nebezpečného a obtížného hmyzu byl vyvinut Predator Maxx plus, který dokáže chránit pokožku až 8 hodin a oděv dokonce až 7 dní. Je nepostradatelným pomocníkem na místech s vysokým rizikem nákazy přenášené hmyzem, jakou je např. malárie. Bezpečně chrání i při vysoké fyzické zátěži a hmyz nejen odpuzuje, ale také hubí.

Spolehlivou ochranou pro děti je Repelent Predator Junior.  Aerosolový repelent proti komárům, klíšťatům, muchničkám i vši dětské k aplikaci na pokožku, vlasy i oděv. Neobsahuje alkohol a díky tomu je vhodný pro ochranu dětí už od 3 měsíců a to i pro osoby s citlivou pokožkou. Vyniká delikátním složením a jemnou parfemací. Navíc obsahuje UV filtr pro ochranu pokožky před sluncem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.