Příčina bolení hlavy vězí mnohdy v krční páteři

Také vás občas bolí hlava tak, že si musíte vzít prášek? Nepříjemné bolesti se většinou rychle zbavíte.

„Pokud ale nebudete řešit její pravé příčiny, vaše potíže se mohou opakovat a dokonce i stupňovat. Bolesti hlavy mohou být přitom v mnoha případech způsobeny problémy s krční páteří,“ upozorňuje MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Příčiny problémů s krční páteří
Problémy s krční páteří mají zpravidla příčinu v životním stylu. Nesprávné sezení a dlouhodobé působení stresu na organismus mohou být v současné době hlavními příčinami problémů s krční páteří. Mezi další původce patří například vysoká fyzická zátěž, těžká manuální práce, monotónní práce s opakovanými pohyby nebo třeba dlouhé cestování v autě či letadle. Důležitá je také kvalita spánku, kterou vám zaručí správná matrace a polštář.

Pomoc při bolestech hlavy
Bolesti hlavy spojené s problémy s krční páteří není dobré podceňovat. Pokud jsou vaše bolesti výrazné, dlouhodobé nebo se stupňují, je třeba vyhledat pomoc odborného lékaře. Pokud neurolog vyloučí jiné příčiny bolestí hlavy, měli byste se s krční páteří obrátit na rehabilitačního lékaře. Ten by vás měl důkladně vyšetřit, zhodnotit váš zdravotní stav a doporučit individuální rehabilitační plán s ohledem na tíži postižení. „V Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí doporučujeme pacientům rehabilitaci s naší speciální metodou Infinity, která je vhodná pro všechny typy diagnóz, které se týkají pohybového aparátu. Metoda nemá téměř žádné kontraindikace a je vhodná i pro pacienty, kteří již mají určitá pohybová omezení. Výhodou metody je velká šíře variací a cviků, díky kterým je možné sestavit rehabilitační plán na míru pro každého pacienta individuálně,“ přibližuje lékařka Michaela Tomanová.

Prevence potíží
Pokud patříte do rizikové skupiny z hlediska problémů s krční páteří, je důležité pokusit se předejít těmto problémům ještě dříve, než vás postihnou. Účinnou prevencí je pravidelné cvičení nebo vhodná pohybová aktivita. „Pro dosažení nejvyššího možného účinku je dobré věnovat se cvičení i několikrát denně po dobu 5 – 10 minut. Vhodné je například cvičení s metodou Infinity, které není náročné na čas ani prostor. Díky možnosti provádět cviky v tzv. mikropohybu, tedy v rozsahu milimetrů, je cvičení velmi diskrétní, ale přesto účinné. Totéž platí pro další související možnost, cvičení v představě s vizualizací. Cvičit můžete prakticky kdekoliv a kdykoliv. Jako prevence je dále také vhodná i úprava životního stylu,“ uzavírá primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.