Alergeny – skrytí nepřátelé domácí pohody

Domov je místem, kde se zpravidla cítíme bezpečně a příjemně. Pokud jsme ovšem alergici, číhají na nás i doma nepřátelské alergeny doslova na každém kroku. Jak se jim účinně bránit?

Bez koberců, záclon a čalouněného nábytku si útulnou domácnost dokáže představit málokdo. V jejich útrobách ale žijí roztoči, pro které je prach ideálním domovem. „Nejlepším řešením, jak se zbavit roztočů, je koberce a rohože odstranit. Pokud se ale k tomuto kroku neodhodláte, pokuste se alespoň často vysávat a používat vysavač s HEPA filtrem,“ radí lékárnice Věra Šperglová z Alphega lékárny v Podbořanech. Roztoči milují i knihy a postele. Z knih pravidelně stírejte prach a skladujte je v uzavřené knihovně. Ložní prádlo vyměňujte každý týden a dejte pod něj antialergickou podložku.


Ideálními pomocníky v boji proti roztočům nejsou ani plyšové hračky, které jsou pro děti často nepostradatelnými kamarády, s nimiž chodí i spát. Roztoče lze z plyšových kožíšků dostat častým praním hraček, minimálně jednou týdně. Pokud hračku nelze prát, vložte ji každý týden v sáčku do mrazničky a nechte ji zde po dobu 24 hodin.

Plísně číhají v ledničce, květináči i koupelně
Trpíte-li alergií na plísně, měli byste věnovat pozornost pokojovým rostlinám. V květináčích se často rodí plísňové spory, které nezůstávají na jednom místě, ale rozšiřují se na podlahu a odtud do celého bytu. Zamezit vzniku spor lze pravidelným odstraňováním spadaného listí a omezením zálivky. Jestliže se spory v květináči přesto objeví, podložte jej talířkem, spory budou padat na něj, ne na podlahu.
Ideální pro vznik plísní je vlhké a teplé prostředí koupelen. Spory se objevují ve spárách dlaždiček, za zdí i pod podlahou. „Utěsněte kohoutek, aby z něj neodkapávala voda, při sprchování používejte odvzdušňovací techniku a pravidelně uklízejte,“ doporučuje jednoduché triky Alphega lékárnice Věra Šperglová.
Chladnička, dřez a odkapávač jsou nejoblíbenějším místem výskytu plísní. Stojící voda je totiž přitahuje jako magnet. Udržujte všechny prostory v kuchyni čisté a především suché. Pravidelně kontrolujte všechny potraviny, staré a plesnivé nemají doma co dělat.

Nepouštějte mazlíčky do ložnice!
Popularita domácích mazlíčků roste a s nimi přibývá také alergiků – zvířecí alergie patří v současné době mezi nejčastější. Často je připisujeme srsti našich mazlíčků, ta ale na vině není. Naše tělo je citlivé na proteiny ze zvířecí moči a slin a odumřelé šupinky jejich kůže. Ty se usazují na kobercích, nábytku i prádle.
Nejsilnější alergie způsobují kočky. Jejich alergeny totiž patří k nejagresivnějším a nejmenším. Hlavním alergenem je bílkovina obsažená ve slinách zvířat. Srovnáme-li kočky a kocoury, kocouři jsou na tom ještě o něco hůře. Produkují totiž více mazu, tím pádem více alergenů. Jejich vysokou alergenicitu může částečně snížit kastrace.
U psů reagujeme negativně především na alergeny obsažené v kožních šupinách. Nezáleží tedy na tom, je-li pes dlouhosrstý nebo krátkosrstý. I „nahá“ plemena mohou alergizovat, proto lze tvrdit, že pes vhodný pro alergiky neexistuje. Na druhé straně však existují rozdíly mezi psími rasami, každá rasa totiž uvolňuje různé množství alergenů. Nejvíce jich uvolňují boxeři, jezevčíci, pudlové, jorkšírové a knírači. Míra alergenů, které zvíře vylučuje, závisí také na jeho stravě, zdravotním stavu a hygienické úrovni. „Chcete-li se vyvarovat alergických reakcí, snažte se mazlíčky držet mimo ložnici, myjte si ruce, častěji větrejte a uklízejte. Vyplatí se také pořídit si čističku vzduchu,“ radí Věra Šperglová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.