Co můžeme udělat pro své srdce?

O tom, jak si zachovat zdravé srdce a cévní systém, už byly popsány stohy papíru. Když si do internetového vyhledávače zadáte heslo „zdravé srdce“, nalezne vám 1 940 000 odkazů. Na slovo „cholesterol“ se jich objeví dokonce 66 400 000. Přesto ale ve světě denně umírají tisíce lidí na následky kardiovaskulárních onemocnění.

Podle Světové zdravotnické organizace jsou kardiovaskulární onemocnění nejčastější příčinou úmrtí v civilizovaném světě. Přitom až čtyřem z pěti z nich se dá předejít.
I když jsme natolik civilizovaní, že víme, že přejídání, kouření a nedostatek pohybu není zdravé, velká část z nás to přesto dělá. Zdravotnictví máme na tak dobré úrovni, že se již tolik nebojíme. Ještě před 30 lety se na následky infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody umíralo poměrně často.

Dnes si starší pánové běžně povídají o tom, kolik mají bypassů, a tyto zákroky považují za zcela běžnou záležitost. Medicína ovšem není všemocná a nedokáže vyřešit všechno za nás. Čím více budeme spoléhat jen na ni bez toho, abychom se zaměřili na svůj životní styl, tím více můžeme být překvapeni – samozřejmě nemile.


V posledních letech neustále slýcháváme, jak se náš věk prodlužuje. Dokážeme si ale „prodloužený život“ náležitě a hlavně ve zdraví užít? Dožít se vysokého věku bez toho, abychom se o své zdraví starali, se poštěstí jen málokomu.

Co neovlivníme?
Existují rizikové faktory, se kterými bohužel nic nenaděláme. Patří mezi ně rasa, pohlaví, věk, poruchy srážlivosti krve a naše genetické dispozice. Riziko onemocnění se zvyšuje s rostoucím věkem, přičemž vyšší je u mužů.

Ženy jsou do nástupu menopauzy, tzn. přibližně do padesáti let, chráněny hormonálně. V klimakteriu tato ochrana mizí a riziko onemocnění postupně vzrůstá, až je stejné jako u mužů.
Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby ženy po přechodu, které doposud neměly žádné zdravotní potíže, nezanedbávaly pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře.

To samozřejmě platí i pro ty, jejichž rodič či oba rodiče trpěli nějakým srdečním či cévním onemocněním nebo v jeho důsledku dokonce zemřeli. Pacienti s poruchami srážlivosti krve musejí pečlivě dodržovat doporučení lékaře, užívat předepsané léky a neexperimentovat s jinými léky, protože se mohou navzájem ovlivňovat.

Některá rizika jsou jen v našich rukách
Vysoký krevní tlak, kouření, obezita, vysoká hladina cholesterolu a triglyceridů, dlouhodobý stres, deprese, úzkost. To vše jsou rizikové faktory, se kterými můžeme pracovat, a ovlivnit jejich výskyt.
„Čím více zmíněných rizikových faktorů ve svém životě máme, tím více se zvyšuje pravděpodobnost, že onemocníme, nebo dokonce zemřeme na následky chorob srdce či cév. Velice často potkávám pacienty, u kterých přibývá jedno riziko za druhým a kteří trpí i řadou jiných chorob. Užívají mnoho léků, mají mnohá zdravotní omezení a velmi malou motivaci změnit svůj životní styl. Diví se tomu, že byli „celý život zdraví a teď najednou…,“ říká Leona Štěpková,
Alphega lékárnice z Hostomic nad Bílinou. „Tito lidé nevnímají zdravotní problémy jako důsledek svého životního stylu, ale jako „nějaký zásah vyšší moci“, jako smůlu nebo jako dědičnou nutnost. Přetnout tento začarovaný kruh je velmi obtížné a mnoha lidem se to nepodaří,“ dodává lékárnice.

Nejdůležitější je prevence
Důležité je rizikům předcházet. Mnohonásobně obtížnější než nepřibrat je zhubnout. Přestat kouřit je velice těžké na rozdíl od toho začít. Mnohem jednodušší než snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi je se k ní „neprojíst“. A tak bychom mohli pokračovat donekonečna. Prevence je přitom tak jednoduchá, účinná a levná. Všichni víme, že kouření škodí zdraví v jakémkoliv věku, přesto mnoho z nás kouří. Všichni víme, že bychom se měli více hýbat, přesto to neděláme. A taky známe rčení „jez do polosyta, pij do polopita“, ale kdo z nás se ho drží?
Není pravda, co se říká o dlouhodobých kuřácích – že jsou na to zvyklí a že pro ně není dobré přestávat. Naopak, přestat kouřit je dobré kdykoliv a vždy budou ze zdravotního hlediska převažovat pozitiva nad eventuálními negativy.
Pravidelný pohyb je přínosný hned z několika důvodů. Pomáhá udržet váhu, eventuálně ji snižovat, podporuje správnou funkci svalstva a předchází jeho úbytku, zlepšuje mozkovou aktivitu a má obrovský význam pro psychickou pohodu a duševní zdraví. Tím ovlivňuje, ať přímo či nepřímo, hned několik rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob.
A na konec zdravé stravování. S ohledem na své cévy bychom měli jíst dostatek zeleniny a ovoce. Měli bychom méně solit a omezit příjem tuků obsahujících nasycené mastné kyseliny. Do svého jídelníčku bychom měli pravidelně zařazovat ryby, ideálně dvakrát týdně. Pokud ryby nejíte, je dobré užívat potravinové doplňky s obsahem omega-3-nenasycených mastných kyselin, které je mohou částečně nahradit. Měli bychom se vyhýbat „tvrdému“ alkoholu, tučnému masu, tučným mléčným výrobkům, uzeninám a smaženým pokrmům. Mnoho polotovarů, cukrovinek, oříšků, lahůdek a uzenin obsahuje vysoké množství soli a nasycených mastných kyselin, které jsou pro pacienty s kardiovaskulárním onemocněním vyloženě nevhodné. Ti, kteří nestudují složení potravin na etiketách, by měli nakupovat jednoduché známé suroviny. Vyhnou se pak tomu, že nevědomky sní vysoké množství škodlivých složek.

Pozornost věnujme také tukům
Obzvlášť dobrý pozor je třeba si dávat na obsah tuků v potravinách. Platí to jak o jejich kvantitě, tak o jejich kvalitě. Jinými slovy: kolik jich tam je a jaké jsou. Je to důležité s ohledem na jeden z rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění, a to zvýšenou hladinu cholesterolu, respektive tuků v krvi. Bez těchto látek se sice naše tělo neobejde, ale máme-li jich moc, výrazně nás poškozují. Dlouhodobě vysoká hladina tuků v krvi způsobí, že se začnou ukládat. A ukládají se i do cévní stěny, která tím ztrácí svou pružnost a částečně svou funkci. Můžeme si ji představit jako zanesenou a zpuchřelou starou zahradní hadici. Co se asi stane, když do ní pod tlakem pustíte vodu?
Největší nebezpečí vysoké hladiny cholesterolu a tuků v krvi je, že nebolí ani nijak jinak neznepříjemňuje život, dokud už to není opravdu vážné. Možná proto bere řada lidí jeho zvýšenou hladinu na lehkou váhu a zamyslí se nad jejím snížením, až když nastane problém. Pozastavme se proto nad naším způsobem života a začněme se lépe starat o naše srdce a cévy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.