Muži potřebují při nákupech poradit, ženy nakupují dády samy

Z průzkumu MasterCard vyplývá, že pokud jde o nákupy v kamenných prodejnách, více než 30 % lidí preferuje nákupy v obchodních centrech. Vyhovuje jim hlavně široký výběr obchodů a služeb na jednom místě či lákavé slevové akce.

Muži nakupují nejraději s partnerkami, zatímco ženy o samotě; nejvíce času v nákupních centrech tráví teenageři. Z průzkumu dále vyplývá, že velké oblibě se těší nákupní centra. „Pro více než 30 % respondentů jsou tou pohodlnější a využívanější variantou nakupování, dalších přibližně 50 % lidí nákupy v nákupních centrech rovnoměrně kombinuje s nákupy v samostatných obchodech. Ty naopak preferuje pouze 14 % dotázaných a jsou to především lidé důchodového věku.

Zatímco více než polovina dotázaných mužů (60 %) nakupuje nejraději s partnerkou. U žen je toto procento výrazně nižší (35 %), naopak téměř 40 % z nich nakupuje rádo o samotě. Nakupování s přáteli je velmi populární mezi mladými respondenty ve věku od 15 do 19 let, uvedlo to přes 40 % z nich. Na druhou stranu nejméně oblíbené je nakupování s celou rodinou a dětmi.

Polovina dotázaných stráví nakupováním jednu až dvě hodiny, čtvrtina z nich stihne nakoupit dokonce za méně než hodinu. Takto rychlý nákup zvládá 31 % mužů, ale pouze 19 % žen. Velkou část ze svého volného času tráví v nákupních centrech teenageři. Téměř polovina z nich, 42 %, tam stráví tři nebo dokonce čtyři hodiny za jednu návštěvu. Důvodem je mimo jiné i fakt, že mladí lidé nejčastěji spojují nákupy v centrech se zábavou, například návštěvou kina či kavárny.

Společnost MasterCard se podílela na výzkumu nákupního chování v souvislosti s oceněním MasterCard Obchodník roku, do něhož je zapojena velká část obchodů přítomných právě v nákupních centrech. Každý, kdo rád nakupuje v konkrétních obchodech, může podpořit svého oblíbeného obchodníka a dát mu svůj hlas v kategorii GE Money Bank Cena veřejnosti. Hlasovat může na internetu a pomocí SMS do 12. ledna 2014. Více na www.obchodnik-roku.cz.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.