Jak na ucpaný nos

K ucpání nosu dochází vlivem otoku nosní sliznice, což může být zapříčiněno místně probíhajícím zánětem. Otok vyvolává nepříjemné pocity ucpaného nosu a znemožňuje bezproblémové dýchaní, proto v tomto případě často dýcháme ústy.

Abychom se těchto nepříjemným průvodních jevů zbavili,  je zapotřebí uvolnit ucpaný nos a případný zánět doléčit.

Zbavit se nepříjemných pocitů nám pomohou speciální přípravky s rychlým účinkem, nejčastěji jsou to kapky a spreje, díky kterým oteklá sliznice „splaskne“.
Je dobré je mít po ruce právě v zimním období, kdy nás nachlazení, rýma nebo chřipka postihují nejčastěji.

V hlavní roli mořská voda
100 procentní hypertonická  mořská voda dokáže snížit otok nosní sliznice a současně sliznici zvlhčuje a tím intenzivně regeneruje. Pomáhá tak při léčbě akutní i alergické  rýmy a nachlazení.  Na trhu je několik typů přípravků, lišících se obsahem mořské vody i takové, které mořskou vodu neobsahují vůbec např. solné roztoky  chloridu sodného, rozpuštěného  ve vodě. Přípravky s mořskou vodou se od sebe dále liší koncentrací  mořské vody a může být ředěná nebo neředěná.  100 procentní mořská voda obsahuje, na rozdíl od mořské vody ředěné, maximální koncentrací stopových prvků a minerálů, blahodárných pro sliznici nosu.
Její předností je kontrolovaný obsah iontů obsažené soli  na přesně stanovené množství. Takové přípravky jsou vyhledávané pro své optimální složení a vysokou účinnost.

Rady na uvolnění nosu
•Při rýmě můžeme ucpaný noc uvolnit masírováním místa  přímo uprostřed mezi očima
•Doporučují se mátové, heřmánkové nebo eukalyptové  inhalace.
•Při ucpaném nose z nachlazení je někdy doporučována drožďová koupel, aplikovaná dvakrát týdně, celkem desetkrát. Droždí rozpuštěné v teplé vodě se přidává do koupele, která by měla trvat ½ hodiny.
•Vhodná je rovněž koupel s přídavkem  mořské soli nebo třeba tea tree.
Horké koupele oslabují organismus, proto pokud máte horečky, horkou koupel vynechejte!
•Ucpaný nos pomůže uvolnit i  horký nápoj.  Doporučuje se horký čaj, ideálně bylinkový nebo odvar zázvoru. Zázvor brání vzniku látek, které způsobují neprůchodnost průdušek, a navíc obsahuje sloučeninu gingerol potlačující kašel.
•Stejný efekt má třeba i polévka se zeleninou a kořením.  Nejúčinnější jsou pepř, paprika, česnek, zázvor, křen a cibule, mají totiž antiseptické účinky.
•Tradičním pomocníkem, který pomáhal uvolnit ucpaný nos byla odedávna hořčice, myšleno semínka, ze kterých se dělala  léčivé obklady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.