Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí vánoční tabule

Stejně jako si neumíme představit Vánoce bez nazdobeného stromečku a dárků, spojujeme s těmito svátky neodmyslitelně také klasiku – bramborový salát. S majonézou, nebo bez, s okurkou či vajíčkem, každý podle svého gusta, ládujeme do sebe každoročně lahůdku z brambor na všechny způsoby.

Málokdo ví, že bramborový salát samozřejmostí na české tabuli nebyl. Naši předkové měli rádi vícechodové a rozmanité tabule. Především zabijačkové pochoutky v podobě jelit, jitrnic, klobás, ovaru či dokonce pečeného selete byly ve velké oblibě. Rozšířené a tradiční byly kaše – krupičná, prosná či hrachová. „Historické prameny uvádí, že až do poloviny 20. století bylo především v pohraničí na Štědrý večer oblíbené uzené maso a bramborové knedlíky s povidlovou omáčkou,“ říká Marcela Mitáčková ze společnosti Hamé.

Teprve v padesátých letech minulého století doplaval na české štědrovečerní stoly kapr, se kterým je spojován také bramborový salát. Tato tradice k nám dorazila pravděpodobně z nedaleké Vídně, kde se pečený kapr na Vánoce konzumoval již od roku 1900.

Samotný bramborový salát má více než dvousetpadesátiletou historii. Původně se salát podle kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 připravoval ze zbytků jídla. Dnes si suroviny na salát velmi pečlivě vybíráme už v obchodě. „Společnost Hamé v předvánočním období expeduje oproti ostatním měsícům v roce téměř dvojnásobné množství sterilované zeleniny a zejména zeleninové směsi určené do bramborových salátů,“ potvrzuje spotřebitelské návyky Marcela Mitáčková.

Za tradiční český bramborový salát je označována směs brambor s hráškem, okurkou, kořenovou zeleninou a majonézou. Téměř každá rodina má však svůj rodinný recept. Takže existuje tisíc variací této bramborové dobrůtky. Děláte-li letos salát poprvé, či chcete-li zkusit jiný typ bramborového salátu, nechte si poradit.

Tajemství dobré chuti
Již Magdalena Dobromila Rettigová radila hospodyňkám uvařené brambory ještě teplé smíchat s ostatními ingrediencemi a cibulí. Díky tomu se jednotlivé chutě dokonale propojí. Teprve potom nechte salát vychladnout (nejlépe odležet přes noc) a za studena podávejte.

Jak si práci zjednodušit?
Pokud letos salát připravujete poprvé a máte obavy, jak bude chutnat, zvolte pro přípravu jen jednoduchý rodinnou či kamarádkou osvědčený recept. Čas i práci ušetříte také zakoupením již hotové zeleninové směsi na bramborový salát (například Znojmia do bramborového salátu je určena právě pro tuto příležitost).

Dietní variace
Pokud máte výčitky svědomí, můžete do salátu přidat více zeleniny a klasickou majonézu buďto úplně vynechat, nebo ji můžete nahradit variantou light či klasickým bílým jogurtem, který dodá salátu výbornou příchuť.

Nebojte se kombinovat
Receptů na bramborový salát existuje nepřeberné množství a je jen na vás, jakým chutím dáváte přednost. Pokud se bojíte přidat do salátu okurku, zkuste ji nastrouhat na jemném struhadle a lehce vmíchat do salátu, oceníte tak její nevtíravou chuť. Pokud jste milovníky česneku a sušených rajčat vyzkoušejte bramborový salát po italsku, i tato kombinace je výborná a velmi oblíbená.

Slavnostní recept
Na závěr přidáváme jeden neobvyklý, ale léty osvědčený recept na Slavnostní bramborový salát:
500 g brambor (nejlépe typu A, které jsou určené na salát a při míchání se vám nerozdrtí na kaši)
50 g sterilovaného hrášku
3 nakládané okurky
2 vejce
100 g parmské šunky
cibule
100 g anglické slaniny
sůl, bílý pepř
citronová šťáva nebo ocet
1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice
1 lžička worcestrové omáčky
majonéza a bílý jogurt dle chuti

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájené okurky, vejce, šunku, osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme na kostičky nakrájené a na pánvičce rozškvařenou anglickou slaninu i výpek ze slaniny a dochutíme citronovou šťávou, worcestrovou omáčkou, hořčicí a majonézou kombinovanou s bílým jogurtem.

Víte, že: Brambory jsou v České republice druhou nejdůležitější potravinou (řadí se hned za pšenici). Český statistický úřad uvádí, že konzumace brambor se pohybuje kolem 70 kg na osobu za rok. Brambory jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.