Vybíráte tablet? Nechte si poradit

Tablety, tedy tenké přenosné počítače, které lze považovat za hybrid mezi notebookem a chytrým telefonem, se  těší stále větší oblibě. Využít se dají k práci, zábavě a hodí se i leckterému školákovi. Podle čeho ale vybírat, abychom při koupi tabletu nešlápli vedle?

Na trhu jsou stovky modelů tabletů od desítek různých výrobců. Liší se vzhledem, velikostí, ale hlavně svými parametry – výkonem, pamětí nebo třeba výdrží. Před samotným výběrem je dobré položit si otázku, na co tablet potřebujeme a podle toho pak hledat.


Tablet na práci
Budete na tabletu hlavně vyřizovat maily nebo upravovat dokumenty a chodit s ním na různé pracovní schůzky? „Pak se vám bude hodit tablet s delší výdrží, ke kterému v případě potřeby připojíte klávesnici. Více než malý sedmi či osmi palcový tablet se vám také bude hodit větší desetipalcové zařízení,“ říká ředitel marketingu z Okay elektrospotřebiče Milan Jansa.
V případě, že jste skoro neustále v dosahu bezdrátové sítě, vám bude stačit tablet s wi-fi. Pokud potřebujete připojení neustále, sáhněte po 3G variantě v kombinaci s nabídkou mobilního internetu od některého z operátorů.

Jestli chcete, aby tablet nahradil váš starý notebook, sáhněte po variantě s přídavnou klávesnicí nebo rovnou dokovací stanicí. Ta díky vestavěné další baterii nejen prodlouží výdrž zařízení, ale často nabízí i řadu výstupů USB či HDMI. Ty oceníte při propojení tabletu s projektorem či televizí.
Důležitou je i volba operačního systému. U pracovního tabletu zvažte i možnost pořízení zařízení s operačním systémem Windows. Bude si rozumět s vaším notebookem či PC a kompatibilní bude i většina programů. Jestli je vaším pracovním nástrojem počítač se symbolem nakousnutého jablka, měli byste nejspíše sáhnout po některém z iPadů. Svou práci odvede i tablet vybavený nejrozšířenějším operačním systémem Android (verze 4.0 a vyšší).

Tablet pro zábavu
Chcete na svém tabletu spíše hrát hry, přehrávat video ve vysokém rozlišení a používat spoustu aplikací? „V takovém případě je lepší sáhnout po zařízení s vícejádrovým, ideálně čtyřjádrovým procesorem se slušným grafickým výkonem, operační pamětí 2 GB a více, velkou interní pamětí a větším displejem s HD či full HD rozlišením,“ radí Milan Jansa.
Pokud chcete v tabletu uchovávat větší množství her, hudby nebo filmů, rozhodně sáhněte po zařízení s větší interní pamětí. Většina tabletů dnes již nabízí paměť nejméně o velikosti 8 GB, takovou ale snadno v krátké době zaplníte. Lepší variantou jsou tak zařízení s pamětí alespoň 16 GB a více, případně se slotem pro paměťovou kartu.

Většina tabletů dnes disponuje fotoaparátem na zadní straně, mnoho z nich pak nabízejí i druhý nad displejem. Pokud často využíváte videohovory prostřednictví Skype, rozhodně sáhněte po této variantě. Pro propojení tabletu s televizí zase oceníte přítomnost HDMI výstupu.
Volba operačního programu u tabletů určených skoro výhradně na zábavu je v podstatě na vás. Nicméně více aplikací najdete pro operační systémy Android a iOS.

Tablet pro nenáročného uživatele
Pokud nepatříte mezi náročné uživatele, kteří chtějí od svého zařízení maximální výkon, obrovskou paměť a perfektní obraz, pak vám bude stačit méně výkonný a levnější tablet. Dvoujádrový procesor, operační paměť 1 GB, úložiště o velikosti kolem 8 GB či 16 GB a sedmi či osmipalcový displej budou v tomto případě ideální volbou.
Od takového zařízení nečekejte žádné zázraky, nicméně na zkontrolování e-mailu, prohlížení webu či čtení elektronických knih a občasná multimédia vám bude bohatě stačit. Zároveň se jedná i o ideální „startovní“ tablet pro malé dítě či školáka.
Pokud potřebujete tablet i na cestách, vybírejte zařízení s delší výdrží baterie a popřemýšlejte i o tom, zda se vám nevyplatí investice do 3G. U operačního systému váhat příliš nemusíte, většina méně výkonných a levnějších zařízení má Android.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.