Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze budou v červené a zlaté barvě a otevřou bránu času

Letošní Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze se obléknou do červeno-zlatého hávu.

Právě tyto barvy ozdobí hlavní dominantu, dvacet metrů vysoký smrk, i okolní stánky. Jejich štíty ponesou další symbolické poselství „návratu v čase“, které návštěvníkům připomenou památné události z historie českého národa. Vánoční smrk na Staroměstském náměstí se slavnostně rozsvítí v sobotu 30. listopadu v 17 hodin.

Pořadatelem těchto největších vánočních trhů v České republice je společnost Taiko, která je v letošním roce organizuje v hlavním městě již podesáté.

„Myslím, že se nám za tu dobu podařilo těmto vánočním trhům vtisknout charakter typických českých vánoc plných tradic, lidových koled i ryze vánočního sortimentu. Pro návštěvníky se staly místem, kde se cítí dobře a mohou se alespoň na chvíli zastavit a rozjímat. Těší nás, že naši práci, kterou děláme pro propagaci Prahy i České republiky, ocenil před nedávnem prestižní americký turistický průvodce Lonely Planet, který trhy zařadil mezi pět nejkrásnějších v Evropě. A to je pro nás opravdu vysoké ocenění,“ říká Milan Heidler, výkonný ředitel společnosti Taiko.

Zastavit se v čase
Dvacetimetrový smrk na Staroměstském náměstí pochází z městysu Rataje nad Sázavou a tentokrát bude oděný do červené a zlaté barvy. Ústředním tématem jeho letošní výzdoby je motto „Zastavte se v čase“. „Symbolem času je právě Staroměstský orloj, a tak jsme se i my inspirovali mechanikou orloje, ciferníku či hodin. Tyto náměty se objeví v několika provedeních na ozdobách nejen na stromě, ale i na všech prodejních domcích,“ uvádí Vlastimil Jakubec, zástupce firmy S.O.S. – DEKORACE, která připravuje osvětlení a ozdoby pro vánoční trhy.

Kulaté dekorace znázorňují kromě příslušné události v české historii také její letopočet. Tématem dvaceti motivů je například otevření Národního divadla, stavba Karlova mostu či příchod Cyrila a Metoděje. Strom navíc zkrášlí 400 klasických kulatých ozdob různých velikostí, 90 ozubených koleček a 40 kusů světelných motivů cibulových hodin. O světelný efekt se postará 300 blesků a 72 000 LED diod.  Speciálním prvkem bude 50 kusů ciferníků orloje s přísvitem vytvořených technologií tzv. polopropustných zrcadel. Ta při pohledu z různých stran vytvářejí efekt tunelu vedoucího do nekonečna.

Strom rozsvítí Libuše Šasfránková
Poprvé vánoční smrk zazáří v plné kráse v sobotu 30. listopadu v 17 hodin, kdy ho symbolicky rozsvítí pražský primátor Tomáš Hudeček a herečka Libuše Šafránková. Účast této herečky přitom není náhodná. Právě Libuše Šafránková je představitelkou jedné z hlavních rolí nového filmu režisérky Lenky Kny Přijde letos Ježíšek?, který má premiéru 5. prosince 2013. Některé scény jsou dějově přímo začleněny do prostoru Vánočních trhů na Staroměstském náměstí a také se zde v autentické atmosféře v loňském roce natáčely. Pořadatel vánočních trhů – společnost Taiko – se také stala jedním z partnerů tohoto filmu.

Přemístění pódia
Pražany a návštěvníky hlavního města čeká také v tomto roce na obou náměstích hned několik změn. Hlavní pódium na Staroměstském náměstí, kde probíhá doprovodný program, letos nebude stát v bezprostřední blízkosti stromu před domem U zvonu. Naopak se posune k vyústění Dlouhé ulice. „Prvním důvodem bylo, že se v průběhu trhů kolem vánočního stromu kumuluje velké množství lidí. Tímto opatřením rozdělíme celé náměstí na dvě samostatné zóny. Prostor se více uvolní a usnadní pohyb všech osob. Tím druhým důvodem je, že takto bude strom viditelný ze všech míst Staroměstského náměstí,“ vysvětluje změny Pavel Kocych, architekt vánočních trhů v Praze.

V blízkosti orloje vyroste tradiční tržiště se stovkou prodejních a občerstvovacích stánků. Ty budou nabízet například dřevěné hračky, vánoční ozdoby a suvenýry i gastronomické pochoutky. Další novinkou bude rovněž speciální Zimní zahrada s možností posezení a občerstvení, kterou doplní i dětský koutek. Právě nejmenší návštěvníci si zde vyzkouší výrobu vánočních ozdob, zapojí se i do dalších rukodělných činností a mohou zde vhodit do schránky svůj dopis Ježíškovi. Na památku se vyfotí u speciální fotostěny. Přímo u stromu je čeká také zvířecí a figurkový betlém.

Na Václavském náměstí bude stát umělý vánoční strom a vyroste zde tržiště se sedmi desítkami prodejních míst. Na náměstí Republiky hosté najdou nejrůznější sortiment v deseti stáncích.

Program
Součástí Vánočních trhů na Staroměstském náměstí bude také bohatý hudební a kulturní program. Na hlavním pódiu se nejčastěji představí pěvecké soubory všech věkových kategorií z České republiky i ze zahraničí, které přednesou vánoční písně a koledy. Na Štědrý den zazní tradičně Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání orchestru a sólistů Národního divadla a Státní opery Praha.

„Vánoce jsou především svátky dětí, a tak jsme do programu zařadili především vystoupení dětských pěveckých sborů, folklorních a tanečních souborů. Adventní víkendy v brzkých odpoledních hodinách pro změnu ovládnou pohádkové postavy v divadelních představeních, muzikálové postavy a dravci, které předvede záchranná stanice zvířat. Jedno celé odpoledne ve spolupráci s Agenturou Dobrý den bude patřit také všem milovníkům nevšedních rekordů a kuriozit. Již tradičně pro děti chystáme i velkou Mikulášskou show s bohatou nadílkou a spoustou soutěží,“ upřesňuje Libuše Klinková, manažerka doprovodných programů.

Podpora charitativních projektů
Pořadatelé Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí se zapojí i letos do několika charitativních aktivit. Již posedmé podpoří společný projekt Rádia City – Rozsviťte s námi Prahu! Každý zájemce může zasláním jedné DMS symbolicky rozsvítit žárovku na vánočním stromě a přispět tak Nadačnímu fondu Dětský úsměv a jejich Dětskému centru v Krči.

Podpora bude směřovat i dalším organizacím. Klub ŽAP pro ženy s nádorovým onemocněním a Armáda spásy budou mít bezplatně k dispozici na Staroměstském náměstí prezentační stánek po celou dobu trhů. Nadace Pražské děti si zde zase umístí svou kasičku.

Bezpečnostní pokyny
Rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí se v posledních letech těší mimořádné pozornosti a zúčastňuje se ho kolem 40 000 návštěvníků. Na zajištění jejich bezpečnosti spolupracují pořadatelé s Policií ČR, Městskou policií Praha i bezpečnostní agenturou. V loňském roce se jim však velice osvědčila doporučení veřejnosti, jejichž zásluhou měl slavnostní večer bezproblémový průběh.

„Rádi bychom znovu připomněli několik základních opatření, která pomohou ke klidnému průběhu rozsvícení stromu v sobotu 30. listopadu. Rozhodně nedoporučujeme vjíždět na plochu náměstí a do nejbližšího okolí s kočárkem v době mezi 15. a 19. hodinou. Prosíme rodiče, aby posoudili, zda sem brát v této době děti mladší šesti let. Stejně tak žádáme, aby zvážili svoji účast lidé se zdravotními problémy či pohybovým omezením. Prosíme také diváky, aby po rozsvícení stromu vyčkali zhruba patnáct minut na místě a nesnažili se hned procházet napříč náměstím,“ zdůrazňuje Milan Heidler, výkonný ředitel společnosti Taiko.

Otvírací doba
Prodejní domky s produktovým sortimentem budou otevřeny na všech náměstích každý den od 10 do 22 hodin. Stánky s občerstvením budou otevřeny denně od 10 hodin až do půlnoci.

Vánoční trhy 2013 začnou na Staroměstském náměstí 30. listopadu a potrvají až do Tříkrálových oslav 6. ledna 2014. V sobotu 30. listopadu zahájí i trhy na Václavském náměstí, které zde zůstanou až do 12. ledna 2014. Vánoční atmosféru navodí souběžně i náměstí Republiky, a to od 30. listopadu do 30. prosince 2013.

VÁNOČNÍ PROGRAM

30. 11. 2013 / Sobota
12:00 – 16:00  23. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ADVENTNÍ A VÁNOČNÍ HUDBY S  CENOU PETRA EBENA
12:00 – 12:20   Pěvecké sdružení Kopřivnice
12:20 – 12:40   Helpmekaar College Choir / JAR
12:40 – 13:00   Chór Kameralny Akademii Sztuki w Szczecinie / PL
13:00 – 13:20   Ion C. Bratianu / RO
13:20 – 13:40   Poznanski Chór Dziecieco-Młodziezowy “Campanelli / PL
13:40 – 14:00   Puellae Cantantes Bruntál
14:00 – 14:20   Blaagaard Kammerkor / DK
14:40 – 15:00   Vocal ensemble Klek Ogulin / HR
15:00 – 15:20   Pěvecký sbor Blahoslava Hajnce
15:20 – 15:40   BOKU-CHOR – Chor der University für Bodenkultur Wien /A
15:40 – 16:00   Camerata Ilawa / PL
16:00 – 16:45   Společný koncert všech zůčastněných sborů, dirigent: M. Valášek
17:00 – 17:10   Slavnostní rozsvícení vánočního stromu
17:10 – 17:20   Tuba Trombonum – slavnostní famfáry a koledy
17:20 – 18:00   Cantoria Praha – pěvecký sbor
18:00 – 18:30   Post Criptum – ZUŠ Tausigova, Praha 8
18:30 – 19:00   Tuba Trombonum – vánoční koledy

1. 12. 2013 / Neděle
14:00 – 15:00   Divadélko Romaneto – Jak pan Mysliveček s Panímámou oslavili Štědrý večer
15:30 – 16:00   MGV „Liederkranz“ 1894 e.V. Hürth-Efferen – pěvecký sbor / DE
16:00 – 20:00   15. Adventní zpěvy v Praze, Music & Friends
Chorgemeinschaft Gallneukirchen / A
Smíšený pěvecký sbor Lašan Brušperk
Vokální soubor Gymnázia Čelákovice
Pěvecký sbor WINGS
PRO FUN mixed choir / HU

4. 12. 2013 / Středa
16:15 – 17:15   Taneční škola Betty – folklorní taneční soubor
17:30 – 18:00   Vánoční koncert Riverside School – pěvecký sbor
18:00 – 18:15   Mažoretky ZŠ Na Slovance – Praha 8
18:15 – 18:45   Vivat flauto – dětský flétnový soubor

5. 12. 2013 / Čtvrtek
17:00 – 19:00   Pohádkově Smíškové Vánoce
Mikulášská show s nadílkou pro děti plná soutěží, dárků a překvapení. Těšte se na čertíka Albertíka a jeho  přátele.

6. 12. 2013 / Pátek
16:00 – 20:00   15. Adventní zpěvy v Praze, Music & Friends
Pardubický sbor Čtyřlístek
Smíšený pěvecký sbor Garrendo
Pěvecký sbor Bílovec
Pěvecký sbor Ondráš
Popradský pěvecký sbor / SK

7. 12. 2013 / Sobota
14:00 – 14:30   Folklorní a taneční soubor Česká beseda Bela Cerkva
14:45 – 15:30   Penthea – prezentace záchranné stanice zvířat a předvádění dravců
15:45 – 16:00   Sluníčka – dětský pěvecký sbor
16:00 – 20:00   15. Adventní zpěvy v Praze, Music & Friends Maribu
Pěvecký sbor Proměny
Pěvecký sbor Čech a Lech Humpolec
Pěvecký sbor VIOLA
Pardubický pěvecký sbor Čtyřlístek
Milevský smíšený sbor

8. 12. 2013 / Neděle
12:00 – 13:00   Newington College music tour December 2013 / AUS
Newington College Chorale, Newington College Wind Ensemble,
Newington College String Ensemble
14:00 – 15:00   Letem světem muzikálem
15:30 – 16:00   Mráček – dětský pěvecký sbor
16:00 – 20:00   15. Adventní zpěvy v Praze, Music & Friends
Duchcovský pěvecký sbor
Carmina Vocum Praha
Pěvecký sbor Gymnázia Havlíčkův Brod
Pigekoret  Morsoe / DEN
Obchodní akademie a Jazyková škola Beroun

9. 12. 2013 / Pondělí
16:00 – 16.40   Noctuela – dětský pěvecký sbor
Kulíšci – dětský pěvecký sbor
17:00 – 17:45   Sedmihlásek – pěvecký sbor
18:00 – 18:30   Kamýček a Kamýčan – folklorní taneční soubor
18:30 – 19:00   Krušpánek – folklorní soubor

10. 12. 2013 / Úterý
16:00 – 16:30   Drtinka – dětský pěvecký sbor
17:00 – 17:30   TS Mirabel – taneční studio
17:30 – 18:00   Pěvecké sdružení pražských učitelek
18:00 – 18:30   Modřenec – folklorní soubor

11. 12. 2013 / Středa
15:00 – 16:30   Agentura Dobrý den – Den kuriozit a rekordů
16:30 – 16:45   Sedlčánek – MŠ Sedlčanská
16:45 – 17:15   Speciální škola Kupeckého – dětské vystoupení
17:15 – 17:45   Agentura Dobrý den – Den kuriozit a rekordů
18:00 – 18:30   Česko zpívá koledy – společné zpívání 5 českých koled  v jednom okamžiku po celé republice
18:30 – 19:15   Vonička – folklorní soubor

12. 12. 2013 / Čtvrtek
16:00 – 16:15   Ježci – dětský taneční soubor
16:45 – 17:15   Půjdem spolu Betléma – ZŠ Pošepného
17:15 – 17:45   Valašský Betlém – ZUŠ PRO ARTE VIVA
18:00 – 18:30   Paleček – dětský pěvecký sbor
18:30 – 19:30   The Prague British School – pěvecký sbor

13. 12. 2013 / Pátek
16:00 – 20:00   15. Adventní zpěvy v Praze, Music & Friends
DPS ZŠ a Gymnázia J. Gutha-Jarkovského
Pěvecký sbor SMoG
Pěvecký sbor Mendík
Smíšený pěvecký sbor MÁJ
K.O. Mar. Plzeň, o.s.
Cheam School Choir – dětský pěvecký sbor / EN

14. 12. 2013 / Sobota
14:30 – 15:30   Letem světem muzikálem
16:00 – 20:00   15. Adventní zpěvy v Praze, Music & Friends
Catena Musica Rožnov
Puelle Budvicienses
Dětský pěvecký sbor Koťata – Cheb
Dětský pěvecký sbor Motýlek – Chotěboř

15. 12. 2013 / Neděle
14:00 – 15:00   Letem světem muzikálem
15:30 – 15:50   MŠ U Sluncové
16:00 – 20:00   15. Adventní zpěvy v Praze, Music & Friends
Komorní sbor Boni Discipuli
Smíšený pěvecký sbor Jitro
Dětský pěvecký sbor Koloveč
Herchenröder Quartett 1913 / DE

18. 12. 2013 / Středa
15:30 – 16:00   Terénní berušky – dětský pěvecký sbor
16:00 – 17:00   Taneční škola Betty
17:00 – 18:30   Balanus – historická hudba
18:30 – 19:00   Cantarina – komorní ženský pěvecký sbor

19. 12. 2013 / Čtvrtek
15:00 – 19:30   Vánoční kroužkovaná – Agentura Kroužky

20. 12. 2013 / Pátek
15:30 – 17:00   ZUŠ Blatná
17:15 – 17:45   Mikeš – folklorní soubor Hrusice
18:00 – 18:30   Hukot – smíšený pěvecký sbor

21. 12. 2013 / Sobota
15:00 – 15:30   Děcka ze Skoronic – Zpívání ve Skoronskej dědině
15:30 – 16:30   Divadélko Romaneto – Jak pan Mysliveček s Paní mámou oslavili Štědrý večer
16:45 – 17:15   Berušky a Barušky – Vánoční příběh
17:30 – 18:15   Na Vánoce, Na Vánoce… koledování Kyjováků a Horňáků
18:15 – 19:00   Balanus – historická hudba

22. 12. 2013 / Neděle
14:30 – 15:30   Divadlo Mrak – Vánoční pohádka
16:00 – 17:00   Proměny – Cesta do Betléma, Mrazík
17:00 – 17:30   Děcka ze Skoronic – Zpívání ve Skoronskej dědině
18:00 – 19:00   Třehusk – Staropražské vánoce

23. 12. 2013 / Pondělí
15:30 – 16:15   Penthea – prezentace záchranné stanice zvířat, předvádění dravců
16:15 – 18:00   Zastavte se v čase – soutěžní procházka českou historií
18:30 – 19:15   So Fine – vánoční hity

24. 12. 2013 / Úterý
11:00 – 13:00   Rozlévání štědrodenní polévky
21:00 – 22:00   Jakub Jan Ryba – Česká mše vánoční, orchestr a sólisté Národního divadla a Státní opery

25. 12. 2013 / Středa
15:00 – 16:00   Divadélko Romaneto – Jak pan Mysliveček s Paní mámou oslavili Štědrý večer
16:30 – 17:30  Bakchus – historická hudba
18:00 – 19:00  Zvonohra Petra Manouška

26. 12. 2013 / Čtvrtek
14:30 – 15:30   Divadélko Romaneto – Jak pan Mysliveček s Paní mámou oslavili Štědrý večer
Historická vánoční hudba
16:00 – 16:30   Balanus – středověká hudba
16:30 – 17:00   Laurus – barokní a renesanční skladby
17:00 – 17:30   Balanus– středověká hudba
17:30 – 18:00   Laurus – barokní a renesanční skladby
18:00 – 18:30   Balanus – středověká hudba

28. 12. 2013 / Sobota
16:00 – 18:00   Staropražská veselice – Třehusk a Proměny

29. 12. 2013 / Neděle
16:00 – 16:30   Let’s Go! – americké spirituály
16:30 – 17:00   Laurus – vokální kvartet
17:00 – 17:30   Let’s Go! – americké spirituály
17:30 – 18:00   Laurus – vokální kvartet

31. 12. 2013 / Úterý
15:00 – 17:00   Dětský Silvestr pod taktovkou kouzelnického Dua Fernando.
Těšte se nejen na kouzla a čáry, ale také třeba na balonkovou show a interaktivní kouzlení s dětmi a rodiči.
17:30 – 18:15   So Fine – pop-rockové hity
18:30 – 19:15   DJ Phil Crow
19:15 – 19:45   The Aplles – pop-rockové hity 60. – 90. let
19:45 – 20:30   DJ Phil Crow
20:30 – 21:00   The Aplles – pop-rockové hity 60. – 90. let
21:00 – 21:45   DJ Phil Crow
21:45 – 22:15   The Aplles – pop-rockové hity 60. – 90. let
22:15 – 23:00   DJ Phil Crow
23:00 – 23:30   The Aplles – pop-rockové hity 60. – 90. let
23:30 – 00:15   DJ Phil Crow

1. 1. 2014 / Středa
14:00 – 15:00   Novoroční zpěvy
árie z českých oper – sólisté Národního divadla a Státní opery

4. 1. 2014 / Sobota
16:00 – 18.00   Předmasopustní veselice – kapela Třehusk

5. 1. 2014 / Neděle
16:00 – 16:45   Penthea – prezentace záchranné stanice zvířat, předvádění dravců
17:00 – 18:00   Předmasopustní veselice – kapela Třehusk

6. 1. 2014 / Pondělí
16:00 – 18:00   Tříkrálové oslavy
Občanské sdružení Sluníčka a pořadatel trhů srdečně zve děti a rodiče na pravidelné dětské výtvarné aktivity, které budou probíhat ve vnitřním prostoru Zimní zahrady. Děti budou mít možnost si společně s lektorem vyrábět dárečky se zimní a vánoční tématikou nebo napsat dopis Ježíškovi.

Provozní doba výtvarného dětského koutku v Zimní zahradě:
Otevřeno  30. 11. – 26. 12. 2013
po – pá   15:00 – 17:00 hod
so – ne 10:00 – 14:00 hod
24. 12.   10:00 – 14:00 hod
25.-26. 12. 14:00 – 17:00 hod

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.