Prodlužte životnost pravé kůže. Rady, jak o ni správně pečovat

Výrobky z pravé kůže jsou skutečně nádherné, luxusní, elegantní a vkusné zároveň. Své o tom vědí zejména ženy, vždyť, která z nich by nevlastnila alespoň jednu koženou kabelku nebo peněženku?

Řada z nich si chodí po výplatě udělat radost do oblíbeného obchodu, kde si pořídí další kousek z kůže, ať už kabelky, doplňky nebo obuv. Ale ani muži často nezůstávají za ženami pozadu a v jejich šatníku se tak tradičně vyjímá kožená obuv, bundy nebo třeba opasky. Pravá kůže je materiál, který nikdy nebude patřit jen ke krátkodobým módním výstřelkům, ale moderní bude dlouhodobě. A hlavně vydrží roky. Chce to jen jedno. Správnou péči!


Jeden z důvodů proč je kůže tolik oblíbeným materiálem, je její dlouhodobá výdrž. Kožené výrobky skutečně vydrží roky, nepopraskají, nevydrolí se, drží tvar a díky svému přírodnímu původu takzvaně i dýchají.
Mezi lidmi, ale současně panuje řada mýtů o tom, jak je pracné a náročné kůži udržet, jak nesmí zmoknout, jak ztvrdne a poláme se. A jak to je ve skutečnosti?
Když kůže zmokne
Kůže jako materiál skutečně vyžaduje péči, takovou, která podpoří její vlastnosti a prodlouží životnost. Ale ani déšť ještě neznamená pohromu. Vždyť, jak by se mohly vyrábět kožené bundy nebo boty, pokud bychom je po jakémkoli zmoknutí museli vyhodit? Kožené výrobky samozřejmě mohou zmoknout, pravda, není to ideální, ale dešti se nevyhneme. Zásadní je v tomto případě vědět, jak postupovat a zmoklý materiál ošetřit. V první řadě je důležité nechat kožený výrobek uschnout, a to zcela zvolna, ideální je vzduch proudící z obou stran. Naopak, se v žádném případě nedoporučuje sušení na rozžhaveném topení nebo použití fénu. Jednoduše řešeno, zavěšení na ramínko a pozvolné schnutí při pokojové teplotě je na mokrou kůži ten nejlepší lék.
Kůže na slunci
O čem se naopak téměř nemluví a co může způsobit škodu, je prudké slunce. Pokud totiž kůži vystavíme dlouhodobě prudkému slunci, hrozí její vysychání, blednutí a ztráta pružnosti a jejích přirozených vlastností. Taková situace může nastat například u kožených autosedaček v letním období. A protože většinou nemáme možnost parkovat po celý den ve stínu, bude pro nás značnou pomocí užívání slunečních clon.
Kůže a skvrny
Asi nikomu z nás se ještě nestalo, abychom něco nešťastnou náhodou nevylili nebo přímo nepolili sami sebe. A co teprve, když máme v obýváku koženou sedací soupravu. Jejímu občasnému potřísnění se zkrátka nelze vyhnout, zvlášť pokud doma máme i malé děti. Ale ani v tomto případě není potřeba panikařit. Potřísněné místo je vhodné rychle ošetřit, protože kůže je jako přírodní materiál porézní, a tedy i nasákavá. Stačí jen jednoduše použít měkký savý hadřík nebo papír a místo jemně otřít. Rozhodně se nedoporučuje místo jakkoli drhnout, znovu namáčet nebo používat agresivní čističe, které by mohly nadělat víc škody než užitku.
Jak správně o kůži pečovat
Kůže je relativně jemný materiál, a tak je třeba k ní přistupovat. Na místě je tedy použití přípravků jako jsou kondicionéry, impregnace nebo čističe a rychločističe.  Životnost kůže totiž ještě prodloužíme tím, že ji vyživíme, konzervujeme nebo impregnujeme, tak, aby odpuzovala vodu, špínu a mastnotu. Nemusíme tam jednak složitě řešit případné potřísnění nebo namoknutí, ale rovněž například takový kondicionér obnoví ještě její přirozené vlastnosti, dodá pružnost a prodlouží tak její původní vitalitu.
Navíc teď už ani nebude problém přesně takové přípravky sehnat. Do nynějška se k nám totiž musely dovážet ze zahraničí, tudíž jsme jich neměli moc k dispozici a často nás od nich odrazovala i cena. V současnosti ale u nás konečně začíná čističe a kondicionéry nebo impregnace vyrábět česká firma (Druchema), a tak můžeme mít z kožených výrobků ještě větší radost.
Ušetříme, díky zvýšení životnosti kůže i nižší ceně ochranných přípravků na ni, výrobky budou stále jako nové a zjistíme, že pečovat o pravou kůži jde zcela snadno a bez problémů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.