3 tipy, jak nebýt typickým Čechem

Vzepřete se neradostným zprávám o zdraví českých mužů.

Čeští muži mohou být brzy vyhlášeni chráněným druhem. Infarkt je postihuje ve stále v mladším věku, mají 2,5x větší riziko úrazu a jsou 3x častěji závislí na alkoholu než ženy. I drtivá většina sebevrahů jsou muži. V průměru se dožívají o 6 let nižšího věku než ženy. Pokud nechcete být typickým českým mužem, stačí se držet tří jednoduchých rad Ligy otevřených mužů a může to být hned lepší.

Hýbejte se
Nadváha, problémy se srdcem a spousta dalších trablů zmizí, budete-li mít pravidelnou fyzickou aktivitu. Nemusíte být zrovna vrcholový sportovec, ale vytvořit a zachovat si zvyky v podobě pravidelného fotbálku nebo floorbalu je ideálním receptem proti mnoha zdravotním komplikacím. Stačí i běh a třeba jen pravidelná chůze na delší vzdálenost. A podle některých odborníků je právě ta nejlepší variantou pohybu.

Braňte se vyhoření – v práci i doma
Veselá mysl půl zdraví, říká lidové rčení. Syndrom vyhoření představuje podle aktuálních výzkumů izraelských vědců také nezávislý rizikový faktor cévních onemocnění. Znamená až 40% riziko rozvoje koronárních onemocnění jako je infarkt myokardu či angina pectoris. Je to tedy stejně silný rizikový faktor jako věk, kouření, nedostatek pohybu či vysoký krevní tlak.
Vyhoření v práci se můžete bránit zejména kvalitním spánkem, pravidelným cvičením a tím, že se naučíte od práce vypnout. A třeba i po osmé večer vypínat počítač.

Nestyďte se obrátit na odborníka
Muži neradi chodí na preventivní prohlídky a zanedbávají své zdraví. Ještě větší problém, spojený navíc s pocitem vlastního selhání, může být přiznat si psychické potíže a vyhledat odbornou pomoc. V ČR tvoří muži 84 % z celkového počtu sebevrahů. Péči psychologa nebo psychoterapeuta přitom ženy navštěvují v porovnání s muži 3krát častěji, praktického lékaře pak 1,5krát častěji.
„Je velmi dobré, aby muž měl odborníka v péči o zdraví, ke kterému má důvěru a jemuž se nebojí otevřeně svěřit. Je jedno, jestli se jedná o dobrého obvodního lékaře nebo blízkého kamaráda doktora. Hlavní je, že může své problémy konzultovat s člověkem, který má reálný přehled o rizicích a možnosti řešení problémů,“ dodává Martin Jára, terapeut a ředitel LOM.
Dobrá zpráva nakonec

Čeští muži žijí ve zdraví větší část života než ženy, ukázal průzkum
Muži se sice dle výše uvedených čísel dožívají kratšího věku a jsou vystaveni větším rizikům, ale oproti ženám žijí větší část života bez vážnějších zdravotních potíží. Čeští muži mohou podle Eurostatu bez zdravotních omezení žít v průměru něco přes 62 let a české ženy téměř do 64 let.
Liga otevřených mužů (LOM) pořádá přednášku s panelovou diskusí na téma „Mužské zdraví“
Zveme vás na přednášku, kterou LOM pořádá 8. října od 18 hod. v HUBu v Praze na Smíchově (Drtinova 10). Můžete se těšit na přednášku MUDr. Ondřeje Masnera o mužském zdraví z psychosomatické perspektivy a na debatu s dalšími odborníky. Diskutovat budou MUDr. Viera Bajčiová, garantka kampaně zaměřené na prevenci rakoviny varlat Máš koule!, PhDr. Hana Konečná, psycholožka a odbornice na reprodukční medicínu, Roman Cikryt, propagátor zdravého životního stylu a MUDr. Robert Pleskot, odborník na první pomoc zážitkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.