Pro horké dny jsou praktické mobilní klimatizace a ventilátory

Pokud vysoké teploty přetrvávají déle než jeden týden, rostou v České republice prodeje ventilátorů a klimatizací. A to o 50 až 100 %, v extrémních vlnách veder dokonce o více než 270 % oproti teplotně průměrnému létu.

Zákazníci dávají nově přednost dražším modelům, které jsou energeticky úsporné a mají nízké provozní náklady.

Klimatizace nebo ventilátor?

Při výběru je dobré zvážit, že některé ventilátory spotřebovávají méně energie, vzduch v místnosti ale pouze víří. Naproti tomu klimatizace místnost ochlazují, avšak často je nelze přenášet mezi místnostmi.

Tento problém pomohou vyřešit mobilní klimatizace, které jsou finančně dostupné, nenáročné na instalaci a navíc mají i několik funkcí v jednom – například chlazení, zvlhčování či zabudovanou samostatnou funkci ventilátoru.

Ať už si pořídíte ventilátor, klimatizaci, či jejich kombinaci nezapomínejte na pravidelnou údržbu. „Doporučujeme přístroje minimálně dvakrát ročně, nejlépe na podzim a na jaře, důkladně vyčistit, postačí otřít mokrým hadrem. U klimatizace je dobré vyměnit také filtry,“ radí Martin Kameníček z Electro Worldu a dodává: „Mnozí z nás si bez ochlazujících přístrojů nedovedou představit léto, měli bychom však dbát na jejich správné nastavení. Je obecně doporučováno nastavovat klimatizaci na maximálně o 5 stupňů méně oproti venkovní teplotě. Dále není dobré sedět delší dobu přímo v průvanu z vývodu klimatizace či u zapnutého větráku“.

„Zákazníci Electro Worldu kupují častěji ventilátory než klimatizace, zejména díky snazší manipulaci a jednodušší instalaci,“ říká Martin Kameníček, Sales Manager MDA & SDA CZ/SK ve společnosti Electro World a dodává: „Donedávna platilo, že provoz klimatizace je finančně náročný. Nyní jsou však již i v tomto segmentu k dostání také energeticky úsporné druhy, které výrazně šetří spotřebu elektrické energie. Našim zákazníkům tak doporučujeme, aby se před nákupem klimatizace zajímali zejména o užitné vlastnosti a nikoliv jen o cenu.“

Jak správně používat klimatizaci?

• Pravidelně ochlazující přístroje udržujte – otírejte z nich prach, případně vyměňujte filtry.
• Teplotu nastavujte o maximálně 5 stupňů nižší, než je ta venkovní.
• Neseďte příliš blízko vývodu klimatizace a nesetrvávejte v průvanu z větráků.
• I když je v místnosti chladněji, pijte dostatek tekutin.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.