Čtyři pilíře bezpečného domu

Abychom se nemuseli strachovat o majetek, měli bychom se postarat o jeho náležitou ochranu. Tuto stojí za to podepřít čtyřmi pilíři: okny, dveřmi, poplašným systémem a bdělými sousedy.

Nejlepší metodou ochrany domu proti vloupání je spojení různých způsobů - mechanických a elektronických. Namontovaný poplašný systém by měl být podpořen kvalitními okny a dveřmi, které jsou obzvlášť odolné vůči vloupání. Takto nenechavcům velmi znesnadníme práci.

I. pilíř - okna


Jak uvádějí policejní statistiky, nejčastější cestou, kterou lupiči vniknou do domu, jsou okna. V 70 % případů zloději vypáčí okno ze zárubně. Proto, pokud chceme, aby okna chránila náš majetek, je
důležité, aby v nich byly použity čepy proti vypáčení.
„Kvalitní výrobci oken jimi okna vybavují již v základu,“ uvádí Juraj Koudela, obchodní ředitel pro Českou republiku a Slovensko ve společnosti Oknoplast a dodává: „Naše okna mají již ve standardním vybavení čep proti vypáčení Safety Plus, který spolupracuje s čepem i.S, (intelligente Sicherheit – inteligentní zabezpečení). Tyto čepy dohromady tvoří tzv. bezpečné body, kdy konstrukce silně drží okenní křídlo v zárubni. Čep je přišroubován k ocelové výztuži profilu rámu, což dodatečně značně zvyšuje jeho odolnost proti pokusům o vypáčení.“
Podle policejních údajů zločinci obvykle zanechají pokusu o vloupání, pokud čas útoku na zajištění trvá déle nežli 3 minuty. Když vybíráme kování, rozhodně stojí za to ověřit si i to, zda je vybaveno vložkou proti rozvrtání, která chrání kování před posunem anebo právě proti rozvrtání.
Na trhu jsou dostupná především kování se zvýšenou odolností proti vloupání třídy WK1 a WK2. Liší se počtem čepů proti vloupání. Třída WK1 znamená, že každé křídlo má zabezpečení ve 4 rozích. V rámci třídy WK2 okno může být vybaveno dokonce 15 takovými čepy, jejich počet závisí na velikosti a funkci křídla.
Co ještě okna se zvýšenou odolností proti vypáčení musí mít? Velmi důležitým elementem je klika s klíčem. Okna, která mají náš dům chránit, by měla být také vybavena speciálními soustavami skel. „Skla v oknech se zvýšenou odolností proti vypáčení třídy P4 se skládají ze dvou skel spojených čtyřmi vrstvami folie PVB. Díky tomuto vydrží opakovaný úder 4 kilogramové ocelové koule. Dokonce, i když sklo praskne – nerozsype se. Po pokusu o vloupání zloděj může okno zničit, ale nedostane se dovnitř,“ vysvětluje Juraj Koudela.
Okna budou účinnou ochranou pouze tehdy, budou-li správně namontována podle přesně určených norem a procedur. Proto je vhodné toto zadání svěřit vyškolenému týmu, který má oprávnění vydávat certifikáty.

II. pilíř – dveře
Dveře jsou vizitkou domu, ale kromě estetické hodnoty by se měly vyznačovat také trvanlivostí. Pak budou účinně chránit náš majetek. Při výběru dveří je nutné věnovat pozornost tomu, jaká zabezpečení jsou v nich namontována. Hliníkový plech v okrasné výplni, vložka třídy „C” anebo speciální čepy proti vypáčení jsou pouze některé z bezpečnostních prvků.
Výrobci nabízejí mnoho řešení, a z nich stojí za povšimnutí ta, která reálně zvětšují bezpečnost domu. Například profily dveří v nabídce Oknoplastu jsou standardně posíleny ocelí o tloušťce 3 mm. Navíc jsou vybaveny automatickou rozvoru se třemi body uzavření a panty znemožňujícími vyndání křídla.
„Montáž dveří, stejně jako oken, stojí za to svěřit profesionálnímu týmu spolupracujícímu s výrobcem, to nám dává jistotu, že budou dodrženy veškeré jejich parametry, a dveře nám budou sloužit dlouho a bezchybně,“ radí Juraj Koudela.

III. pilíř – alarm
Když už jsme zajistili dvě zločinci nejčastěji volené cesty vniknutí do našeho domu, bylo by dobré pomyslet na použití dodatečné metody ochrany, čili na alarm. Poplašný systém nechrání byt nebo dům přímo před vloupáním, ale monitorování účinně odstrašuje zloděje, může také pomoci s jejich identifikací. Alarmy mají stále větší možnosti a jsou čím dál snadnější na obsluhu.
„Systém by měl být konfigurován vždy individuálně a volen pro konkrétní potřeby uživatelů a být v souladu s charakteristikou objektu. Systém neobstojí, pokud čidlo budou aktivovat např. domácí zvířata. Proto o tom, kde a kolik čidel se nainstaluje, by měli rozhodovat odborníci z bezpečnostní firmy, radí Juraj Koudela a dodává: „V reakci na poptávku trhu jsme rozšířili nabídku o okna a dveře, které jsou vybavené elektronickým monitorováním uzamčení.“

Spínače Maco Tronic to jsou čidla monitorující okna. Tyto jsou připojena k poplašnému systému. Čidla fungují nezávisle na tom, zda okno či dveře byly otevřeny z polohy nakloněné nebo rozevřené. V okamžiku pohybu kliky anebo posunu kování je do bezpečnostní firmy odeslán signál. Zásahová hlídka může zloděje vyplašit a předejít tak krádeži.

IV. pilíř – důvěryhodný soused
Dobří sousedé jsou také důležitým činitelem při zajištění bytu nebo domu. Před odjezdem třeba na dovolenou  stojí za to je poprosit, aby vybírali schránku. To navodí dojem, že po celou dobu naší nepřítomnosti je někdo doma. Simulování přítomnosti je osvědčené řešení. Za tímto účelem můžeme poprosit, aby v určenou dobu, v daných místnostech, někdo každodenně rozsvěcoval a zhášel světlo.
Před odjezdem stojí za to učinit několik ověřených kroků. Vždy zavírejme všechny dveře a okna, také ty, které se nacházejí v garáži nebo ve sklepě a určitě nenechávejme klíče pod rohožkou. Systém bezpečnosti domu stojící na uvedených čtyřech pilířích nám dovolí užívat si zaslouženou dovolenou a nestrachovat se o majetek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.