Správný výběr sklenice podtrhne chuť vína

Každý druh vína je sám o sobě jedinečný. Při jeho servírování by se proto v žádném případě neměl podceňovat správný výběr speciální sklenice, která dokáže co nejlépe rozvinout chuť vybrané vinné odrůdy.

Čím by se sklenice na víno měla vyznačovat? Především kvalitou, designem a funkčností.
Tenkostěnné sklenici z čirého skla
„Výběr sklenice, do kterých je víno naléváno, rozhodně není radno podceňovat. Aby výsledná chuť vína opravdu vynikla, měla by sklenice splňovat několik základních vlastností. V prvé řadě by mělo jít o tenkostěnnou sklenici vyrobenou z čirého skla bez okrasných maleb nebo ozdobného broušení. Pouze pak lze správně posoudit barvu a čistotu vína,“ říká Filip Jantač z Global Wines.


„Co nejtenčí sklo sklenice na víno má také další význam. Jestliže si totiž vyberete tenkostěnnou sklenici, mezi vašimi ústy a vínem bude co nejtenčí překážka. A víno tak bude snáze lahodit vašim chuťovým pohárkům. Nikdy byste totiž neměli zapomenout na to, že víno se vychutnává, a nikoli pije,“ dodává Filip Jantač z Global Wines.

Délka nožky a stabilní podstavec
Při výběru sklenice na víno nepodceňujte ani délku stopky, která by měla být navíc i tenká, a stabilitu podstavce. A jak se taková sklenice při pití vína drží? V žádném případě za stěny, protože by se víno zbytečně zahřívalo, nýbrž právě za stopku.

Různé tvary sklenic pro různá vína
„Pro různé typy vín jsou určeny různé tvary a velikosti sklenic. Někteří výrobci dokonce vyrábějí speciální sklenice pro každou odrůdu vína. Obecně se však rozlišují celkem tři základní tvary sklenic vhodné pro servírování šumivých vín a vína červeného a bílého. Konkrétně jde o tvary sklenic zvané „flétna“, „tulipán“ a „balon,“ prozrazuje Filip Jantač z Global Wines.

Servírování šumivých vín
Pro servírování šumivých vín je ideální tvar sklenice zvaný „flétna“. Tato vysoká, štíhlá a k vrcholu mírně zúžená sklenice má schopnost udržet nižší teplotu nápoje a dá vyniknout perlení vína.

Tulipán pro milovníky bílého vína
Pokud jste milovníky bílého vína, a to jak suchého, tak sladkého, určitě si pořiďte sklenici typu „tulipán“. Tento mírně protáhlý typ sklenice, jenž dokáže udržet nižší teplotu vína, se zužuje směrem k hrdlu, aby kumuloval aromatický projev vína. Ovšem má vyhnutý okraj, přes který se z bílého vína lépe do nosu uvolňují aromatické sloučeniny.

Červená vína v otevřenější sklenici
Pro servírování červeného vína je naopak vhodná sklenice typu „balon“, jež se vyznačuje kulatým tvarem a otevřenějším hrdlem. Pro červená vína je totiž důležitý větší styk se vzduchem, což tedy odpovídá větší ploše hladiny vína ve sklence.
„Díky tomu, že má sklenice typu „balon“ kulatý a širší tvar, červené víno přichází do kontaktu s větší plochou skla, a tak se snadněji zahřívá. Vlastnosti tohoto typu sklenice navíc napomáhají také lepšímu vnímání vůně vína,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.