Léto a kolo patří k sobě

Malebná krajina Znojemska a přilehlého Národního parku Podyjí je jako stvořená pro cyklo výlety všech délek i úrovní. Najdete tu síť přehledně značených stezek, na jejichž křižovatce se nalézá také bike-friendly outletové centrum Freeport Hatě, kde najdete podporu nejen na cestách za cyklo dobrodružstvím.
Ať už plánujete strávit v sedle den či celou dovolenou, vždy je nezbytná důkladná příprava, díky níž se vám pojede pohodlně, ale zejména bezpečně.

Helma a chrániče jsou základ

„Helma a chrániče jsou dnes již naprostou samozřejmostí, přesto často vídáme cyklisty bez ochranných pomůcek, čímž v každé vteřině na silnici i v terénu hazardují se svým životem,“ říká Nikola Smutný ze specializované prodejny Cyklo Point ve Freeportu Hatě. Věnujte výběru přilby minimálně stejnou pozornost jako výběru samotného kola a pak teprve vyrazte na dobrodružství.

Cyklistické oblečení je příjemné a při pohybu „sedí“

Již méně zásadní, ale přesto důležité, je specifické cyklistické oblečení, díky němuž se nám nejen příjemně jede, ale i sedí. „Zejména dámy ocení speciální cyklistické kalhoty s pohodlnou měkkou vložkou v oblasti rozkroku, díky které zvládnou i delší jízdu na tvrdším sedle,“ radí odborník. Samozřejmostí jsou pak podle něj svršky z funkčních materiálů, které odvádí pot, chrání před větrem a umožňují komfortní jízdu.

Před jízdou je více než vhodné svůj bicykl zkontrolovat a ujistit se, že vše funguje tak, jak má, a to zejména brzdy, přehazovačka, ale také správně nahuštěné duše. Se vším vám v Cyklo Pointu poradí profesionální personál, a to i v případě, že se na kole vyskytne závada. Nejen proto se stal Freeport v Hatích častou zastávkou výletníků.
Nalézá se na jedné u cyklotras, které moravské pohraničí nabízí. „Letos jsme pro naše aktivní zákazníky připravili něco navíc. Pokud holdují cyklistice, což je v tomto kraji více než časté, mohou se u nás zastavit pro radu, servisní prohlídku kola nebo také pro tip na cyklo výlet po okolí,“ říká marketingový manažer Freeportu Pavel Hrůza. „Možností je v tomto kraji víc než dost. Naše outletové centrum navíc nabízí možnost občerstvení, dočerpání vody i odpočinku pro dospělé i děti, “ dodává.

Kam můžete vyrazit?

Freeport v Hatích se nachází v blízkosti Národního parku Podyjí a rakouského Národního parku Thayatal. Česká strana, protkaná sítí 80 km stezek a cyklistických tras návštěvníky potěší výhledem na Dyji ze zříceniny Nový Hrádek. Nedaleko odtud stojí tichý svědek Husitských válek, hrad Kaja, ve kterém můžete navštívit historickou výstavu středověkých pohraničních opevnění. Zkušenější cyklisté zvyklí na delší trasy pak podél pásu československých pevností projedou pašeráckou stezkou až k rekreačnímu středisku u nádrže Vranov.
Tento terén je náročnější a je proto potřeba být dobře vybaven. Těm, kteří to nestihli s předstihem, pomůže značení self-service, které odkazuje na nejbližší místa, kde je možné získat drobnou technickou i zdravotní pomoc.

Oproti tomu Rakouská strana Podyjí udělá radost spíše majitelům silničních kol. Zážitek z plynulé jízdy malebnou krajinou je jen málokdy narušen hlukem motoru. Národní park Thayatal je příjemnou zastávkou pro páry s malými dětmi, pro které jsou zde připraveny komentované prohlídky přírodou, různé hry a přírodovědecké dílny.
Výlety v této oblasti jsou nezapomenutelným zážitkem pro každého milovníka cykloturistiky, zkuste právě letos nasměrovat svůj bicykl sem. Přátelský přístup a nádherná krajina jsou tu zárukou.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.