Hrášek náleží k nejhodnotnějším potravinám

Zatímco se blíží klid letních prázdnin a dovolených, česká konzervárenská výroba volno nemá a naopak se začíná rozjíždět na nejvyšší obrátky.

V těchto dnech totiž začala sezóna zpracování zeleniny a společnost Hamé jako největší český výrobce sterilované zeleniny právě ve svém závodě PIKA Bzenec (okres Hodonín) zahájila zpracování hrášku a kopru.

Hrášek náleží k nejhodnotnějším potravinám. Tato zelenina se může pochlubit vysokým obsahem bílkovin jako jiné luštěniny, ale také značným množstvím vitamínů (zejm. železo, zinek či kyselina listová).

Je nejbohatším zdrojem vitamínu B1 a také velkým zdrojem rozpustné vlákniny.
Konzervovaná zelenina je zdrojem látek důležitých pro organismus. Obsah vápníku, železa, draslíku, sodíku, fosforu a síry je u zeleniny několikanásobně vyšší než u ovoce. Kořenitost, přiměřená ostrost a osobitá chuť sterilované zeleniny podporují trávení a zažívání především mastných pokrmů.

Proč je důležité sterilování?

Při sterilování se zelenina konzervuje působením tepla. Zelenina se zahřeje na určitou teplotu a tím dojde k odstranění nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek a bakterií. Po zahřátí nesmí do obsahu vniknout žádný vzduch nebo voda, protože by byl okamžitě infikován. Proto se sterilovaná zelenina ukládá do vzduchotěsných obalů a dokáže pak zůstat chutná po dobu několika let, aniž by podlehla zkáze.

Sterilovaný hrášek je vynikající do nejrůznějších rizot či ve studené kuchyni, doporučujeme využít ve vývarech nebo salátech.

Veškerý hrášek a kopr Hamé odebírá od lokálních českých pěstitelů zejména z jižní Moravy. „Zelený hrášek a kopr jsou specifické plodiny. V našich velkokapacitních linkách je musíme zpracovat zcela čerstvé – do několika hodin od sklizně. Letos kvůli počasí s hráškem začínáme zhruba o 14 dní později než vloni. Následujících čtyři až šest týdnů pro nás bude ve znamení této hráškové kampaně. Musíme si udělat zásoby na celý další rok. Až po hrášku budou následovat okurky,“ vysvětluje Jan Vašinka, ředitel PIKA Bzenec. „Nejprve vždy otestujeme, zda má hrášek tu správnou zralost. Čerstvý hrášek pak důkladně očistíme a sterilujeme tak, aby si dlouhodobě uchoval svou chuť a mohli jsme ho použít například v zimě do vánočních salátů,“ popisuje ředitel Vašinka proces výroby.

Právě závod PIKA Bzenec zpracovává veškerou sterilovanou zeleninu společnosti Hamé, ročně tak tímto závodem projde zhruba 30 000 tun zeleniny. V Bzenci se sterilovaná zelenina vyrábí již od 40. let minulého století.
„Většinu hrášku Hamé na trhu prodává pod známou značkou Znojmia, zpravidla v plechových obalech různých velikostí. Hrášek je ale využíván i do dalších oblíbených produktů Hamé, jako je Moravanka nebo Hradišťanka,“ doplňuje Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé.

Hrášek náleží k nejhodnotnějším potravinám. Tato zelenina se může pochlubit vysokým obsahem bílkovin jako jiné luštěniny, ale také značným množstvím vitamínů (zejm. železo, zinek či kyselina listová). Je nejbohatším zdrojem vitamínu B1 a také velkým zdrojem rozpustné vlákniny.
Konzervovaná zelenina je zdrojem látek důležitých pro organismus. Obsah vápníku, železa, draslíku, sodíku, fosforu a síry je u zeleniny několikanásobně vyšší než u ovoce. Kořenitost, přiměřená ostrost a osobitá chuť sterilované zeleniny podporují trávení a zažívání především mastných pokrmů.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.