Aby pračka dlouho vydržela

Pokud nám mají spotřebiče dlouho a dobře fungovat, musíme jim věnovat patřičnou péči. Avšak jak se starat například o pračku, aby byla její životnost co nejdelší a výsledky praní co nejlepší?

Společnost Whirlpool přináší několik užitečných rad, jak přesně postupovat, abyste tento nepostradatelný spotřebič nemuseli měnit častěji, než je nutné.

Prací cyklus na 90 °C zahubí bakterie a zabrání vzniku nepříjemných pachů

Minimálně jednou za tři měsíce spusťte pračku na 90 °C – klidně
i naprázdno, abyste odstranili nečistoty a omezili možnost vzniku nepříjemných pachů. Různé zbytky a špína se v pračce usazují průběžně a vysoká teplota si s nimi dokáže velmi dobře poradit. Je však třeba pamatovat na to, že ve chvíli, kdy zapínáte pračku bez prádla, je třeba vypnout fázi ždímání. Zároveň je důležité nechávat po praní dvířka pračky otevřená, dokud dostatečně nevyschne.

Pravidelné čištění filtru zamezí jeho ucpání
Při péči o pračku je nutné myslet také na pravidelné čištění filtrů, které brání průniku nečistot a cizího materiálu do vody v pračce nebo do čerpadla. To, jak často filtr čistit, závisí na intenzitě praní, praných materiálech, apod. Nicméně zanesení filtru přívodu vody zjistíte ve chvíli, kdy pračka přestane napouštět dostatečné množství vody, i když je vodovodní kohout otevřený. Pak se řiďte pokyny v návodu a filtr vyjměte a důkladně pročistěte. Životnost čerpadla v pračce podporuje další speciální filtr, který brání průniku vláken. Zde je doporučeno čistit jej každé 2-3 měsíce a řídit se manuálem, který s pračkou zákazníci dostávají.

Kovové předměty v pračce mohou způsobit velké problémy
Častým důvodem poškození praček jsou také drobnosti, které zůstaly v kapsách oblečení a rotací vypadnou přímo do bubnu, kde mohou způsobit jeho odření. Kovové předměty, jako například mince, se často dostávají také mimo buben
a v krajním případě dochází k prodření plastové nádrže, o kterou se cizí předmět rotací bubnu tře. Ideální je zapínat při praní knoflíky, zipy a především velmi dobře kontrolovat kapsy.

Správné množství prádla v bubnu zajistí dobrý výsledek praní i menší poruchovost
Dalším z velmi častých problémů, se kterými se zaměstnanci servisního oddělení společnosti Whirlpool setkávají, je nedodržování doporučené kapacity pračky a její přeplňování. To má neblahý vliv nejen na životnost pračky, kdy dochází především k nenávratnému poškození tlumičů, ale také na výsledek praní. Myslete i na skutečnost, že některé materiály – například vlna – mají velkou násakavost a praním se několikanásobně zvyšuje jejich hmotnost. V těchto případech je třeba předem počítat s menším plněním pračky než například u bavlny.

Nezapomeňte:

pračka musí být umístěna na stabilním vodorovném povrchu, abyste zajistili optimální podmínky a co nejtišší fungování bez zbytečných vibrací. K vyrovnání pračky slouží speciální nožičky. Využít však můžete také univerzální bezpečný podstavec pod pračku nebo sušičku, který byl navržen tak, aby nabízel vyvýšením spotřebiče větší komfort při obsluze a zároveň sloužil právě ke snížení zmíněných vibrací. Příjemným benefitem je i skladovací prostor.

odstranění přepravních šroubů při prvním praní – ty jsou určeny k ochraně bubnu při manipulaci se spotřebičem. Ve chvíli, kdy však v pračce zůstanou i při zapnutí, buben bude s největší pravděpodobností nenávratně poškozen.

opravy pouze prostřednictvím autorizovaného servisu vybrané značky, který dodá originální náhradní díly a zajistí jejich odbornou výměnu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.