Jak správně užívat antibiotika

Alphega lékárny spustily na svých pobočkách preventivní poradenskou kampaň zaměřenou na správné užívání antibiotik. V termínu od 9.2. do 8.3. je možné lékárny navštívit a získat potřebné informace, rady a zásady správného užívání antibiotik přímo od odborníků.

Antibiotika jsou přípravky určené k léčbě infekčních onemocnění způsobených bakteriemi. Neužívají se tedy k léčbě virových infekcí, jako je běžné nekomplikované nachlazení nebo chřipka. Pokud jsou antibiotika předepsána, je důležité dodržovat určité návody, aby se předešlo snížení jejich účinnosti a aby se minimalizovaly případné vedlejší účinky.

Viry nebo bakterie?

„Antibiotika nejsou účinná proti virovým onemocněním. Proto je před zahájením léčby důležité určit, zda je nemoc bakteriálního či virového původu.

V diagnostice může pomoci domácí CRP test, který je běžně k dostání v lékárnách,“ říká PharmDr. Hana Chudobová z Alphega Lékárny Ve Spálené v Praze. Díky CRP testu je tak možné snadno a rychle zjistit, zda má užívání antibiotik smysl.

Zásady bezpečného užívání antibiotik

Pokud pacient začne antibiotika užívat, měl by se řídit určitými zásadami: měl by je užívat přesně podle předepsaného dávkování a vždy by měl dokončit léčbu i přes zlepšení příznaků, negativní vliv antibiotik je také vhodné eliminovat užíváním vhodných probiotik. Všechny nežádoucí účinky by měl pacient konzultovat se svým lékařem nebo lékárníkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.